Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Люди не причетні?

Колектив науковців із Швейцарської вищої технічної школи Цюріха спільно із співробітниками Університету штату Аляска (США) виявив існування зв’язку між таненням льодовиків і природними кліматичними змінами на планеті.

Дослідники аналізували дані вимірювань, проведених у швейцарських Альпах за останні 100 років, в результаті чого було створено тривимірні комп’ютерні моделі близько 2 тисяч льодовиків. Ця робота дала можливість встановити, що зміни величин льодовиків відповідають коливанням температури поверхні океану в Північній Атлантиці, які повторюються через 50-100 років.

За час спостережень 30 льодовиків втратили майже 13 км3 льоду, що становить близько 50% від початкового об’єму. Періоди «набору маси» було зафіксовано на початку і в 70-х роках минулого століття, коли були відмічені зниження температури поверхні океану. Однак, незважаючи на це, вплив теплих періодів в 40-х та 80-х роках виявився більш відчутним.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com