Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гряде велика приватизація

У 2011 році уряд має намір провести масштабну приватизацію, яка, за задумом влади, має частково закрити бюджетні дірки і стабілізувати економічну ситуацію в країні. Міністерство економіки вже розробило законопроект «Про внесення змін в деякі закони України з питань приватизації», де пропонує зняти обмеження на приватизацію багатьох стратегічних державних підприємств. У цьому переліку, зокрема, компанії авіаційної промисловості, виробники залізничного обладнання, об’єкти метрополітену, елеватори, портова інфраструктура, підприємства хімічної промисловості, виноробні підприємства тощо. Крім того, на найближчу перспективу уряд на чолі з Миколою Азаровим планує приватизацію державного монополіста зв’язку — «Укртелекому», низки вугільних шахт та 15 обленерго. Такі наміри виразно свідчать про гострий дефіцити бюджету.

Намір пустити з молотка стратегічно важливі підприємства свідчить про цілком зрозуміле бажання уряду отримати кошти тут і зараз для латання бюджетних дірок і, відповідно, небажання вибудовувати далекоглядну економічну стратегію, а також демонструє низький управлінський потенціал влади в управлінні неприбутковими державними підприємствами, які невдовзі будуть виставлені на продаж. Показово, що в передвиборчих заявах Президента Віктора Януковича і Партії регіонів не було й натяку на плани масштабної приватизації. Сумнівно, що їхні виборці є прихильниками ідеї тотального розпродажу державної власності. Цілком імовірно, що покупцями стратегічних підприємств стануть представники українського або російського великого бізнесу, й це теж не додасть Україні інвестиційної привабливості в очах потенційних інвесторів.

У контексті очікування другого раунду приватизації виникає питання: продаж державних активів відбуватиметься в інтересах країни чи в інтересах фінансової еліти? У 2004 році представники цієї еліти заплатили за «Криворіжсталь» близько 800 млн. дол. США, тобто 17% суми, яку після повторного продажу заплатили іноземні інвестори. Якщо приватизаційні угоди відображатимуть реальну вартість об’єктів, тоді цей крок може дійсно мати позитивний вплив на економіку та свідчити про те, що уряд керується національними інтересами. Але якщо чергова приватизація перетвориться на поділ державної власності між місцевими та російськими олігархами за номінальну вартість, то така приватизація де-факто означає санкціоновану урядом крадіжку. У такому разі народ отримає повне моральне право не сплачувати податки у розмірі, адекватному сумі, недоплаченій за народне майно. Як кажуть: який заспів, такий і приспів.

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com