Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Платити немає чим!

У жовтні 2010 року в Україні сталося різке зростання заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг.

Як повідомив Держкомстат, співвітчизники сплатили за минулий місяць на 30,9% менше, ніж їм нарахували. Це без електрики. При цьому за січень-жовтень 2010 року українці недоплатили за «комуналку» лише 1,1% від плану, а у вересні навіть переплатили на 7,4%, розраховуючись за попередніми боргами.

Тобто, у жовтні стався радикальний перелом тенденції.

У результаті, загальна заборгованість населення зросла тільки за жовтень на 9% або на 869 мільйонів гривень до 10 529 мільйонів гривень. Середній термін заборгованості підвищився до 4,4 місяця з 4,1 місяця у вересні.

Цікаво, борги зросли в усіх регіонах країни, крім Одеської області. Найменше з великим відривом заплатили жителі Закарпаття — лише 34,6% від нарахованого. Погані показники на Тернопільщині — 52,3%, Сумщині — 52,8%, Кіровоградщині — 55%, Херсонщині — 56,7%, Рівненщині — 57%, Черкащині — 57,3% і Київщині — 58,8%.

Для визначення факторів, які призвели до настільки потужного зростання боргу, слід розглянути ситуацію крізь призму наведеного вище переліку можливих причин.

Як пише Держкомстат, середні нарахування на одного власника особового рахунку у жовтні склали 334,7 гривні. У вересні — 204,5 гривні. Отже, сума платежів збільшилася відразу на 130,2 гривні або на 64%.

Звичайно, деяке збільшення розмірів платежів у жовтні не є для населення чимось незвичним. Саме у цьому місяці починається опалювальний сезон, і тому додаються платежі за опалення. Однак навіть у жовтні кризового 2009 року населення оплатило комунальні послуги значно краще — 82,6% від нарахованих сум. Що ж сталося?

Розгадка проста. У жовтні 2009 року розмір нарахувань — 238,9 гривні — підвищився порівняно з вереснем — 186,5 гривні — лише на 28%. А 64-відсоткове зростання у жовтні 2010 року відбулося внаслідок значного несезонного підвищення тарифів. У багатьох регіонах тарифи були підняті після серпневого подорожчання газу на 50%.

Відтак середні нарахування за житлово-комунальні послуги на одного власника особового рахунку у жовтні 2010 року порівняно з відповідним місяцем 2009 року збільшилися на 40,1%. Все це стало однією з вагомих причин неготовності багатьох українців оплачувати у повному обсязі комунальні послуги.

Крім того, багато співвітчизників не змогли оплатити рахунки через суттєве зменшення їх доходів. За три останні місяці 2010 року інфляція сумарно склала 4,7%. Тимчасом темпи зростання середньої зарплати істотно відставали, а у серпні та жовтні зарплата навіть знижувалася до попереднього місяця.

У підсумку індекс реальної зарплати, тобто з корекцією на інфляцію, зменшився за три місяці на 6,4% — українці за цей короткий термін помітно збідніли.

Таким чином, поєдналися, як мінімум, два з перелічених на початку факторів, що призвело до різкого зростання боргу.

Однак дуже ймовірно і те, що якась частина українців зла на нинішню владу, в тому числі — за швидке зростання цін, до якого уряд безпосередньо причетний.

Держкомстат не наводить відомостей про категорії боржників, але серед них, швидше за все, чимало підприємців, не задоволених новим Податковим кодексом.

До того ж, народ не сліпий! Він бачить, як влада зіграла в піддавки з компанією «РосУкрЕнерго», що обійдеться платникам податків у десятки мільярдів гривень. Або як якась компанія «Лівела» безкарно «нагріла» скарбницю на сотні мільйонів гривень.

Або як віце-прем’єр Клюєв виділив своїй фірмі і фірмі свого соратника близько 400 мільйонів гривень з бюджету.

Зараз владна команда намагається з усіх сил рятувати становище. Наприклад, днями «Київтрансгаз» через борги обмежив газопостачання двох столичних ТЕЦ, незважаючи на морози.

Відомо, що одним з пунктів меморандуму між урядом і МВФ є відновлення нарахувань пені за затримки населення з оплати за «комуналку». Також цим документом передбачається подорожчання на 50% газу для населення і теплокомуненерго з 1 квітня 2011 року, а потім — ще через півроку.

Крім того, у грудні та січні очікується підвищення тарифів у тих містах, де цього не сталося восени з огляду на місцеві вибори. Тобто влада буде намагатися вирішувати проблеми винятково за рахунок народу.

Така політика команди Януковича-Азарова помилкова і небезпечна для її авторів. Якщо уряд різко підвищує тарифи, і завдяки урядовим рішенням стрімко росте інфляція, то потрібно не зменшувати, а збільшувати доходи населення — зарплати, пенсії, соціальні допомоги. Тільки так, а не навпаки!

І якщо українська влада негайно не перегляне свою політику, то борги населення будуть лише зростати...

Юрій Глухов,
УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com