Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НА МАРСІ Є ВЕЛИКІ ПОКЛАДИ ГІПСУ

Астрономи виявили глибокий каньйон на поверхні Марса.

Виявляється, планета Марс така ж загадкова і таємнича, як і весь космос. Вже дуже багато років ведуться різні спостереження за даною планетою, і ще навіть у цей час вдається відкрити щось нове.

Так, астрономи за допомогою космічного апарату Mars Express та встановленій на ньому камері HRSC, змогли виявити та отримати якісні знімки глибокого і одночасно дуже давнього каньйону.

Цей каньйон розташовується в долині Valles Marineris, довжина якої становить близько 4 000 км. За підрахунками вчених глибина каньйону дорівнює майже 9 км., а його вік датується кількома мільярдами років.

Усі отримані знімки, які були зроблені камерою HRSC з висоти приблизно 450 км., детально проаналізували експерти Німецького центру повітряних та космічних польотів. Їм вдалося знайти залишки відкладень гіпсу та кізериту. Це говорить про те, що в давнину Марс мав атмосферу, а його поверхня частково знаходилася під водою.

Варто нагадати, що астрономи із американського Університету Колорадо вже давно припускають, що приблизно 3,5 млрд. років тому на Марсі існував великий океан. І в той час на планеті могло існувати життя.

Тепер, космічне агентство NASA планує відправити до Марса інший космічний апарат місії Maven. Скоріш за все, це відбудеться в 2013 році.

cikave.org.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com