Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВИСОКА ВІДЗНАКА ЦЕРКВИ

3 листопада 2010 року відбувся візит преосвященнішого єпископа Макарівського Іларія, вікарія Київської Митрополії, Голови Синодального відділу релігійної освіти та катехізації Української Православної Церкви в найбільший недержавний вуз України — Міжрегіональну Академію управління персоналом.

Під час візиту єпископ Макарівський Іларій відвідав академічну каплицю на честь святого Георгія Побідоносця, новостворений духовно-просвітницький Центр імені Святих Апостолів, якій тісно співпрацює зі студентами світських вищих навчальних закладів, а також надає консультації з основ православної теології, християнської моралі та історії християнської Церкви професорсько-викладацьким корпораціям київських вищих навчальних закладів. Очолює Центр протоієрей Діонісій Мартишин, доктор богослов’я, професор МКА, завідувач кафедри православної культури та теології МАУП, доцент Київської Духовної Академії, член Синодального відділу релігійної освіти та катехізації Української Православної Церкви. Директор Центру, отримавши святительське благословення на пастирську, духовно-просвітницьку та наукову діяльність прийняв подарунок із рук преосвященнішого Владики Іларія — ікону, яка, без сумніву, стане однією з найшановнішою студентством та викладачами святинею.

 Увазі високошановного гостя були представлені багаті духовні та архітектурні надбання МАУП — пам’ятники святому рівноапостольному великому князю Володимиру, святій рівноапостольній великій княгині Ользі, святителю Петру Могилі, преподобному Нестору Літописцю, святим рівноапостольним братам Кирилу і Мефодію і святому князю Ярославу Мудрому. В інституті міжнародної економіки та інформаційних технологій імені Святої Великої княгині Ольги МАУП Владика зустрівся зі студентами та благословив їх навчання, подальше духовне і інтелектуальне зростання на благо Святої Православної Церкви та рідної Батьківщини.

Під час зустрічі з керівництвом, працівниками та студентами МАУП Владика Іларій, доктор богослов’я і магістр філософіїї зазначив: “Сьогодні християнство — єдиний шлях до подолання проблеми дефіциту духовних цінностей. Вічні цінності не минають. Християнство презентує новий фундамент виховання Іісуса Христа. І тому не зовсім зрозуміла позиція деяких представників системи виховання, які протестують проти так званої духовної пропаганди у закладах освіти. Нейтрального виховання як такого не існує, бо за своєю суттю виховання покликане так навчити молодих людей, щоб вони стали зрілими членами нашого суспільства, яке, не перестаючи бути плюралістичним, має певні стрижневі цінності, на котрих будується його єдність та добробут. Натомість нейтральність свідчить про цілковиту відсутність будь-яких цінностей”. У своєму слові вдячності Українській Православній Церкві за її турботу і опіку сучасними процесами освіти і виховання Голова Наглядової Ради МАУП — професор Георгій Щокін підкреслив: “Для Міжрегіональної Академії управлінням персоналом магістральним шляхом до нового етапу української історії є розвиток науки, культури і освіти. І пройти цей довгий і складний шлях український народ зможе лише під духовним проводом Української Православної Церкви”. Саме враховуючи ці фундаментальні питання, у освітньому, культурному і науковому просторі МАУП величезна увага приділяється тому, аби молоде покоління, завтрашнє майбутнє Української Держави, котрим далі належить модернізувати та відновлювати українське буття, добре знали свою релігію, православну культуру, теологію, своє національне коріння, історію рідного народу, ґрунтовно розумілися на українській та світовій культурах, засадах культурології та релігієзнавства. У той час коли у сучасному суспільстві лише ведуться розмови та невтомні дискусії з приводу викладання основ віри та християнської етики дієва співпраця Української Православної Церкви та Міжрегіональної Академії управління персоналом дає реальну можливість сучасній молоді у процесі навчання та у масштабному напрямку праці на ниві просвітництва вже зараз ознайомитися з історією християнської Церкви, основами християнської моралі, християнською соціальною доктриною, а також основними поняттями сучасної православної теології. Крім того, студенти мають доступ до науково-богословської літератури, у МАУП друкуються навчальні посібники з основ православної віри, основ християнської етики. Іншими словами це дає змогу не лише в глибині серця відчувати віру в Бога, а й в процесі освіти, земного покликання бути причетними до Божого розуму, ласки, любові та христової істини. Що на сьогодні і є реальним вкладом в розвиток духовності та відродження української культури.

Наприкінці свого візиту високий достойник служіння на ниві Христовій — преосвященніший єпископ Макарівський Іларій від імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви вручив високі церковні нагороди за вагомий вклад в розвиток православної духовності і співпрацю у сфері світської та релігійної освіти. Орден святого Георгія Побідоносця — Голові Наглядової Ради МАУП, професору Георгію Щокіну, та орден святителя Петра Могили — Заступнику Голови Наглядової Ради МАУП — Щокіну Ростиславу Георгійовичу.

Підготувала Оксана Мартишина,
фахівець духовно-просвітницького Центру
імені Святих Апостолів МАУП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com