Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НА МОВУ АВТОХТОНІВ ЧЕКАЄ ГЕТТО?

У Партії Регіонів запевняють, що зареєстрований у Верховній Раді законопроект «Про мови в Україні» ліквідує дискримінацію нацменшин, насамперед російськомовного населення. Згідно з законопроектом державною мовою є українська, але гарантується вільне використання інших мов. Екс-заступник міністра освіти Максим Стріха нарікає на недосконалість прописаних у ньому норм.

«Це все схоже на норму прямої дії. Пройшов перепис, є 10% — і, незалежно від волі народу, Львівська область стала двомовною. Якби це було записано за радами, там є варіанти. Львівська рада б опиралася, може б, навіть, Київська теж. У кожному разі, кінопрокат зникне без будь-яких регіональних мов, щойно ухвалять закон. Телебачення зрусифікується миттєво. Те, що зникне україномовна освіта на півдні та сході — теж очевидно. І це найгірше. Технічно це виглядатиме так. Професор у Харкові приходить читати лекцію українською. Відразу підіймається якийсь студент з місцевих активістів і вимагає від нього читати російською. У відповідності до закону, може бути і навпаки». «Українське суспільство поставлено в дуже невиграшне становище. Бо українська, в принципі, є постколоніальною мовою. І невеликою. І програє глобалізаційні змагання російській. Якби в нас, умовно, ці 20 млн україномовних, які реально існують, враз перестали купувати б російськомовну пресу, оголосили б бойкот російськомовним крамницям та рекламам тощо, тоді бізнес замислився і змінив би свою позицію. Але зараз бізнес виходить з того, що співвідношення 50% на 50%. Але, якщо російськомовні не купують україномовний продукт, а україномовні — купують російськомовний, то все може бути російською без жодної шкоди. За таких умов українська приречена на певне гетто», — підсумував професор.

***

Ухвалення законопроекту про мови, який було внесено коаліцією, призведе до того, що батьки будуть змушені віддавати своїх дітей в російськомовні класи. Про це заявив народний депутат, лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко.  «Студенти також будуть поділені за мовною ознакою, а адміністрації вузів будуть створювати малокомплектні групи для україномовних студентів, інших же будуть заганяти до російськомовних груп», — прогнозує нардеп.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com