Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сектор газу

Не секрет, що напередодні президентських виборів нам обіцяли суттєво знизити ціни на газ, принаймні, переглянути їх. І ніби досягли позитивного результату в переговорах із Росією.

Щоправда, знижка на газ вартувала продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Але президент запевнив — вдалося домовитися про ліпшу ціну на газ.

Нібито, бо ж у підсумку уряд проголосив двократне підвищення цін на газ для простого споживача. А щоб звичайні українці навіть не посміли подумати про те, щоб не платити, віце-прем’єр уряду запропонував запровадити штрафи для неплатників.

Погодьтеся, виглядає справжнім знущанням над простим українцем — йому не лише підвищили ціну на газ, але й пообіцяли покарати, якщо він не захоче, а радше, — не зможе платити за російське блакитне паливо.

Навзаєм пропоную ввести систему штрафів на багатство. І той, хто заявляє з посади віце-прем’єра про штрафи, повинен, в першу чергу, подумати про простих громадян, чиєю працею у нього з’явилися мільйони. Тож платити штрафи повинні не бідні українці, а ті, хто накопичив величезні багатства.

А що ж з українським газом, що його видобувають переважно на свердловинах у Полтавській області? І як бути із заявами, що саме газу, видобутого на території України, повинно вистачити для подачі в оселі наших громадян під час опалювального сезону, аби ніхто взимку не мерз?!

Нині прем’єр-міністр заявляє зовсім інше. Мовляв, хтось там казав про те, що видобутого в Україні газу повинно вистачити для опалення українських осель. Так ось, його, на жаль, не вистачає! І означає це лише одне: ми приречені купувати газ у Росії, до того ж — все в більших і більших обсягах!

Справді, тема видобутого в Україні газу майже не порушується нині на шпальтах газет чи в ефірах телеканалів. Але пояснення цьому просте: не через те, що в Полтавській та інших областях України мало видобувається природний газ. А справа у тому, що газоносні родовища в Україні перебувають в приватних руках українських (чи не українських) олігархів.

Свого часу Василь Червоній закликав націоналізувати газовидобувні родовища в Україні. Так-так, якщо українського газу для українців «не вистачає», то чому ж такими солодкими виявилися газові родовища для наших олігархів?

Тож, для того, аби спробувати нагріти українців не в переносному сенсі, рецепт від подорожчання природного газу простий: уряд повинен оголосити ультиматум олігархам, які в місячний термін будуть зобов’язані продати свої родовища державі!

До речі, за українською Конституцією природні ресурси, ріки, моря, родовища нафти і газу не повинні бути приватизованими, або зданими в оренду (на 49 років) взагалі.

Але раз так сталося, то уряд повинен викупити їх, аби вже в опалювальному сезоні 2010-2011 років не підвищувати, а на 50 % знизити ціни на газ для українців.

Для цього потрібно не багато — лише проявити хоч трішки волі. Як це свого часу зробив президент сусідньої Білорусі, де вдалося націоналізувати стратегічні підприємства і де держава має повний монопольний контроль за видобутком усіх природних ресурсів.

 

Володимир Ковальчук
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com