Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗАМАХНУЛИСЯ НА УКРАЇНСЬКУ КНИГУ

Уряд знову хоче обкласти вітчизняне книговидавництво ПДВ, не роблячи винятку навіть для підручників, словників та дитячих видань. Завдяки Ксенії Ляпіній, яка оприлюднила «таємний» текст нового Податкового кодексу, ми змогли довідати­ся, які сюрпризи приготував книговидавцям старий «друг» української книжки М.Азаров.

Стаття 19 розділу 5 цього проекту, яка містить перелік товарів та послуг, звільнених від ПДВ, не згадує про книжки, брошури, журнали та газети. Ба навіть підручники, які друкуються державним коштом, не увійшли до списку «помилуваних» новою владою. Отже у разі прийняття Податкового кодексу, українські книговидавці БУДУТЬ ПОВНІСТЮ ПОЗБАВЛЕНІ ПО­ДАТКОВИХ ПІЛЬГ.

Уряд Азарова повторює дії уряду Януковича 2004 року, коли той ввів ПДВ і зупинив книговидавництво у країні.

За одностайною думкою усіх фахівців та учасників ринку, оподаткування книжок викличе зупинку книговидання, як це вже було 2004-го року. Тепер одразу після того, як книжку відвантажили до книгарні, держава вимагатиме сплати ПДВ. А оборот книжок скла­дає півроку і більше, а отже введення ПДВ зменшить і без того невеликий запас грошей у видавців, зупинить видання нових кни­жок, Крім того, введення ПДВ збільшить ціни на вітчизняні книж­ки. Високі ціни на книжкову продукцію давно вже стали предме­том уваги громадськості та преси. Але ціни на ринку диктують головним чином російські видавці. Українським видавництвам досі вдавалося виживати за рахунок зменшення ціни. Введення по­датку призведе до подорожчання вітчизняних книжок на 15-20%, що вдарить по кишені читачів, при тому що ціна на імпортні книж­ки не зміниться. Введення ПДВ знищить невеличкі українські ви­давництва, які переважно видають культурологічну, етнографіч­ну, наукову, інтелектуальну літературу.

Пільгу з ПДВ українська книжка отримала 1998 року, і саме тоді почалося зростання галузі, цей рік фактично став роком народження вітчизняного книжкового продукту. Введення пільги по ПДВ зупинило лавиноподібне зменшення виробництва в Україні і дало вітчизняним видавцям можливість вижити в нових ринкових умовах. Вже у 2000 році наклади книжок зросли вдвічі. Введення у 2003 році пільги по подат­ку на прибуток дало новий поштовх для зростання ринку. Аналіз статистики показує, що українські видавці почали вкладати звільнені від податків кошти у створення нових книжок і до початку 2004 року номенклатура вітчизняних кни­жок збільшилася майже до 15 тисяч назв.

На жаль, «ініціатива» уряду Януковича зупинила цю позитивну тенденцію. Піврічна зупинка галузі далася взнаки — і кількість виданих книжок почала зро­стати тільки 2007 року — до 18 тисяч назв. 2009-го року вже було видано 22 тисячі назв — це попри те, що галузь знаходиться під тиском кризи.

Українські книжки стали постійно перемагати на міжнародних конкурсах, українські письменники знайшли дорогу до читачів і стали перекладатися за кордоном.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com