Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КОДЕКС СПОТИКАННЯ

Небезпечним для української економіки та бізнесу вважають проект податкового кодексу представники парламентської опозиції. Урядовці ж називають проект реформаторським, а члени робочої групи з його доопрацю­вання переконують, що в підсумку він має стати вдалим компромісом між бізнесом і владою.

До проекту податкового кодексу, який очікує другого читання у парламенті, вже надійшло понад 600 пропозицій про зміни та доповнення. Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін прогнозує, що порівняльна таблиця пропозицій щодо проекту кодексу перевищить дві з половиною тисячі сторінок, тож урахувати їх у стислий термін, як цього прагне уряд — нереально. Проте навіть якщо податковий кодекс буде ухвалений зі змінами — він становитиме величезну небезпеку для економіки та бізнесу, зауважує Сергій Терьохін.

«Другий розділ, де йдеться про повноваження податкової адміністрації — краще не читати! Хо­чуть запровадити безспірне списання коштів — це фактично презумпція винуватості! Якщо прийдуть і нарахують податок — ви його сплачуєте, а тоді вже можете звернутися до суду, — наводить приклад депутат. — Але навіть якщо ви його виграєте — забрати свої гроші з бюджету буде важко. Цей проект не можна назвати кодексом». Сергій Терьохін називає й інші підводні камені майбутньої «податко­вої конституції», ідеться про збільшення терміну повернення ПДВ, зменшення прав платників по­датків (які зможуть без рішень суду відвідувати підприємства і встановлювати їхню платоспро­можність), оподаткування депозитів та підвищення ролі Кабінету Міністрів, який зможе регулювати фіскальну систему без ухвалення спеціальних законів. Представники парламентської опозиції пропонують розробляти та ухвалювати кодекс поступо­во впродовж кількох років, розділ за розділом, як це робиться у розвинених державах.

Те, що нинішній проект Податкового кодексу вдарить по малому і середньому бізнесу, бо в ньому йдеться зокрема про скасування єдиного податку для підприємців, які працюють у комп’ю­терній, юридичній та деяких інших галузях, і про загальне зростання фіскального тиску, відзначає голова юридичної компанії Олександр Мінін.

«Що б не говорили розробники проекту — він призведе до значного зростання податкового тиску. Аналіз свідчить, що в більшості випадків для різних галузей буде ризик великого (до 10 відсотків) зростання реальної ставки податку, виміряної за міжнародними стандартами», — заува­жує пан Мінін, Натомість учасник розробки проекту, міністр фінансів України Федір Ярошенко називає його реформаторським.

«Податкова реформа є однією з головних вимог суспільства, новий проект Податкового ко­дексу забезпечує правове підґрунтя для її проведення», — каже він. Таким підґрунтям міністр нази­ває, зокрема, закладені у проекті підвищення податкової дисципліни, зміни бухгалтерського об­ліку та довгострокове бюджетне планування.

Тим часом проект Податкового кодексу критично оцінив і Президент Віктор Янукович. Глава держави назвав його кодексом для податківців, а не для промисловості та бізнесу, і сказав, що документ потребує доопрацювання.

Представники робочої групи з доопрацювання кодексу висловлюють переконання, що із необ­хідними змінами він стане здоровим компромісом між владою та бізнесом.

Екс-голова Держкомпідприємництва, заступник голови партії «Сильна Україна» Олександра Кужель зазначає: «Головне, що кодекс внесений до Верховної Ради. Ніколи не буде кодексу, який на сто відсотків підтримає бізнес. Але в нас зараз є унікальна можливість об’єднувати зусилля і відпрацювати цей кодекс по розділах, разом із бізнесом. Перші два ми вже відпрацювали».

Пані Кужель також зауважує, що такі проблемні моменти нового кодексу, як податок на депо­зит та скасування спрощеного оподаткування мають бути відтерміновані на кілька років, а обсяг доходів, який дає підприємцеві право на податкові канікули — має збільшуватися, залежно від кількості його найманих працівників.

Водночас колишня голова Держкомпідприємництва дала зрозуміти, що голова робочої групи з доопрацювання кодексу Сергій Тігіпко вимагатиме внесення до проекту змін, які мають зробити його більш прийнятним для бізнесу. А якщо це не вдасться, то, за словами Кужель, «Тігіпко гото­вий вдатися до радикальних дій».

Члени робочої групи з доопрацювання проекту податкового кодексу кажуть, що для створення його прийнятної редакції потрібен час, і пропонують перенести його розгляд у другому читанні на осінь.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com