Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СХОПИЛИ ЗА РУКУ

Директор підприємства “попався” на факті фіктивного банкрутства.

У травні 2010 року податківцями ДПІ у Голосіївському районі м. Києва було порушено кримінальну справу проти директора ТОВ “О”, громадянина К., за ознаками злочину, передбаченого ст.218 КК (фіктивне банкрутство).

Досудовим слідством було встановлено, що у 2006 році прокуратурою м. Києва відносно директора ТОВ “О” вже порушувалася кримінальна справа за ч. 3 ст.212 КК України, який, отримавши дохід в сумі понад 26 млн. грн. від продажу простого векселя, не задекларував його у податковій декларації з податку на прибуток підприємств, та умисно не сплатив до бюджету податку на прибуток підприємств в сумі понад 6 млн. грн. Того ж року проти нього було порушено кримінальну справу за ст. 15 та ч.5. ст.191 КК України за вчинення замаху на заволодіння коштами у сумі понад 4 млн. грн. з державного бюджету України шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість за лютий 2005 року на рахунок платника у банку.

Вже після порушення кримінальної справи, громадянин К, бажаючи уникнути розрахунків перед державним бюджетом та кримінальної відповідальності, вирішив позбавитись ТОВ “О”.

Для створення зовнішньої видимості законності припинення підприємства та приховання своєї участі в цьому “великий комбінатор”, вирішив розробити стратегію ліквідації свого підприємства шляхом проведення процедури банкрутства нібито за ініціативою кредиторів.

Для втілення задуму директор ТОВ “О” для створення штучної кредиторської заборгованості ТОВ „О”, підписав завідомо неправдиві документи про придбання у ТОВ “Г” будівельних матеріалів на суму майже 78 тис. грн. Отримати товари, він, звичайно, не планував.

Провернувши першу частину оборудки, комбінатор почав втілювати в життя другу частину – не менш “кмітливу”. Зі спільниками подав заяву про порушення справи про банкрутство ТОВ “О”, підписану начебто від імені директора ТОВ “Г”. У заяві був зазначений факт придбання ТОВ “О” товару на суму майже 78 тис. грн. у ТОВ “Г”, за який не розрахувалися з ТОВ „Г”. Таким чином, у ТОВ “О” виникла кредиторська заборгованість перед ТОВ “Г”. Щоб все виглядало переконливіше, у заяві вказали, що підприємство не знаходиться за адресою. Процедура визнання банкрутства ТОВ “О” була необхідною для задоволення вимог кредитора. За наслідками подання вказаної заяви Господарський суд м. Києва виніс постанову у справі про визнання банкрутом ТОВ «О» та відкриття ліквідаційної процедури.

В ході слідства з’ясувалось, що директор ТОВ “Г” громадянин Ф. ніде не працює, а  на прохання малознайомого чоловіка за винагороду (50 грн.) підписав якісь документи про заснування приватних фірм, де він нібито був директором. Назви підприємств він чує вперше, громадянина К. не знає і ніколи з директором ТОВ „О” громадяном „К” не зустрічався, а на пред’явленій заяві про порушення справи про банкрутство ТОВ «О» стоїть не його підпис. 

Злочином, який було вчинено громадянином „К”, завдано великої матеріальної шкоди державі, адже збитки державного бюджету України становлять понад 6 млн. грн., що більш ніж у п’ятсот разів (37972 разів) перевищує неоподатковуваний мі­німум доходів громадян.

 ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com