Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Працювати за сучасними європейськими моделями освіти

Інтерв’ю Ректора Міжрегіональної Академії управління персоналом, доктора економічних наук, професора Валерія Борисовича Захожая

— Скажіть будь ласка, Валерію Борисовичу, чи є зміни у правилах вступу до МАУП у порівняні з минулим роком?

— Безумовно є. Вони витікають з Наказу МОН №243 від 26.03.2010 р.»Про затвердження Змін до умов прийому до вищих навчальних закладів України«.

Найбільш суттєві зміни сталися у правилах правилах прийому для випускників минулих років — до 2007р. включно. Вони мають вступити на I курс заочної форми навчання по результатах внутрішнього (в Академії) тестування по 3 дисциплінам в залежності від напряму навчання.

Ті випускники, які мають результати незалежного зовнішнього оцінювання 2008, 2009 н.р. для вступу на I курс будь-якої форми навчання мають подавати сертифікати цих років, але їм потрібно пройти незалежне оцінювання з третьої дисципліни в поточному році.

Прохідний бал в порівнянні з минулим роком не змінився — 124 бали з кожної дисципліни, але якщо по профільній дисципліні абітурієнт отримав — 170 балів і вище, то кількість балів по двом останнім предметам значення не має.

А ті абітурієнти, які мають освіту на рівні «молодший спеціаліст» непрофільного напряму мають вступити на II курс навчання по результатах внутрішнього тестування з української мови і літератури та історії України.

Передбачено врахування середнього бала атестата.

Ну а випускникам 2010 року для вступу на будь-яку форму навчання необхідно подати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання з трьома дисциплінами: українська мова і література, історія України та будь-яка із запропонованих МОН У.

Детально з Правилами прийому до МАУП можна познайомитися на сайті Академії www.maup.com.ua

— А скажіть будь ласка, що традиційно пропонує для студентів Академія?

— Найперше — сучасний рівень навчального процесу за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, спеціаліст, магістр, який забезпечується через впровадження прогресивних вітчизняних і зарубіжних форм організації освітнього процесу, використання сучасних інформаційних технологій, активних методів навчання, практичних ситуацій та ін.

Викладачами запроваджено ефективні позааудиторні форми навчання, такі, як активна участь студентів у щорічних між­народних виставках, конкурсах, фестивалях, дискусійних круглих столах з обов’язковим залученням провідних вчених, практиків, керівників — практиків, Народних депутатів України тощо.

Ми пропонуємо за сучасною європейською освітньою моделлю «викладач (вчений) — навчальне і наукове об’єднання студентів — студентська творча науково-дослідницька робота», за якої забезпечується більш глибока підготовка (спеціаліста та магістра), формування та розвиток його навичок по відповідному напрямку наукової роботи.

Крім того, в МАУП діє велика кількість студентських наукових, творчих, спортивних гуртків, зокрема: 19 спортивних секцій та 7 мистецьких студій. Найяскравішими є Ансамбль танцю МАУП «Перлина», який у 2009 році отримав звання «Народного», співочий          Ансамбль МАУП «Глорія», який є переможцем та призером багатьох вітчизняних та міжнародних конкурсів. Студентська збірна команда України з футболу, до складу якої входять п’ятеро студентів МАУП, два роки поспіль (2008р. та 2009р.) завойовує срібну медаль на Чемпіонаті Європи з футболу серед студентів. А минулого тижня ми стали чемпіонами України по футболу 2010 року.

— На вашу думку, які спеціальності користуються попитом абітурієнтів у цьому році, а на які очікується набір?

— Сьогодні на вибір абітурієнта 2010 року ми пропонуємо — 10 галузей знань, 16 напрямів підготовки, 18 спеціальностей та 85 спеціалізацій. Найпопулярніші серед них — професія менеджера, юриста, бухгалтера, економіста, банківського працівника, психолога, дипломата, політолога, управлінця у галузі туристичного та готельного бізнесу. Завершивши навчання, студент отримає державний дипломи і диплом, оформлений відповідно до міжнародних вимог, який дасть змогу працювати за кордоном.

За даними багатьох соціальних опитувань економічні спеціальності на сьогоднішній день залишаються найбільш привабливими і популярними серед абітурієнтів. За ними у рейтингу популярності йдуть юриспруденція і психологія. Прогнози про те, що економісти у період світової фінансової кризи та найближчому майбутньому не будуть затребуваними не виправдовуються. Навпаки, зараз спостерігається дефіцит професіональних фінансистів, бухгалтерів, банкірів, маркетологів.

Для абітурієнтів 2010 року МАУП пропонує нові спеціалізації, які, на наш погляд, будуть користуватися попитом, а саме:

«Управління обчислювальними процесами»,

«Менеджмент торговельної та комерційної діяльності»,

«Менеджмент спортивного туризму» (Євро — 2012),

«Програмне забезпечення автоматизованих систем»,

«Інформаційна політика та паблік рілейшнз міжнародних зв’язків».

— Цікаво, як Академія підтримує найбільш талановитих студентів? Чи є система заохочення, можливості проявити себе, наприклад, у науковій роботі?

— Так, в Академії діє система заохочення талановитих студентів, наприклад:

·           студентам-переможцям I туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт надається знижка в оплаті за півроку навчання у розмірі 5%;

·           студентам-переможцям II туру конкурсу наукових робіт встановлено грошову премію у розмірі 800 грн.;

·           студентам-переможцям I етапу Всеукраїнської олімпіади надаються пільги в оплаті за навчання терміном на один рік за I місце — 15%, II — місце — 10%, III місце — 5%;

·           студентам-переможцям II етапу Всеукраїнської олімпіади надаються пільги в оплаті за навчання терміном на один рік за I місце — безоплатне навчання, II — місце — 50%, III місце — 25%.

— І останнє питання, чи сприяє Академія отриманню практичних знань у процесі навчання? Чи мають студенти можливість працювати, з якого курсу, на яких умовах?

— МАУП особливу увагу звертає на практичну підготовку студентів. Так, наприклад, у навчальному процесі широко використовуються ігрові методики, кейс-методи, форми інтерактивного навчання. В арсеналі кафедр сучасні прикладні програмні засоби, такі як: «Бізнес-курс», «Управління проектами», «Технології бізнес планування», «Системи управління підприємством», «1с: Бухгалтерія», «1с: Підприємство», «Стратегічний аналіз» тощо. Ми постійно запрошуємо провідних фахівців-практиків з певної галузі знань проводити майстер-класи.

Крім того, ми організовуємо практику у базових установах, де студенти знайомляться з майбутньою професією і набувають необхідних практичних умінь і навичок.

В Академії діє Центр організації практики, працевлаштування студентів та роботи з випускниками. Основною метою Центру є організація проходження переддипломної, виробничої та навчальної практики у провідних установах Києва, вирішення проблем працевлаштування випускників та студентів МАУП.

Дати оцінку рівню практичних умінь і навичок наших студентів найкраще можуть дати роботодавці. До випускників МАУП постійно проявляють стійкий інтерес як представники крупних міжнародних консалтингових компаній, фінансових організацій, транснаціональних компаній, так і державні структури. Так, наприклад, у 2008 році Міжнародна аудиторська компанія MGI Consulting нагородила наших випускників грамотами у номінації «Кращий випускник».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com