Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЕНЕРГІЯ У НАС ПІД НОГАМИ

Зараз Україна задовольняє свої потреби в паливно-енергетичних ресурсах за рахунок власного видобутку менше ніж на 50%, а залишок складає імпорт. На додаток, неухильне скорочення світових запасів викопних палив і їх постійне подорожчання перетворює енергозабезпечення України в одну з найважливіших загальнодержавних проблем. Одним з шляхів вирішення цієї проблеми є включення альтернативних джерел енергії в паливний баланс країни.

Зараз частка поновлюваних джерел енергії в Україні складає близько 0,5% від всього енергетичного потенціалу. В той же час в агропромисловому комплексі, за даними Держкомстату, накопичується біомаса, енергетичний потенціал якої оцінюється в більш ніж 7500 тисяч тонн в рік. Її можна було б переробити і задовольнити 10% потреби в енергії в Україні.

Сергій Ермілов, глава НАУ з питань забезпечення еффективного використання енергетичних ресурсів підкреслює: «Використання всіх цих джерел дуже важливе. Ми у вітроенергетиці можемо мати мінімум сьогодні 5 000 мегават потужності. Це п’ять атомних блоків без використання будь-якого палива. Також не меншого 1500 -2000 тисяч мегават Україна може отримувати від сонячної енергії. Все це дуже доступні джерела». За словами фахів­ців, Україна знаходиться в кращих кліматичних і географічних умовах, чим Німеччина. Але німці на сьогоднішній день вже отримують від сонячних станцій близько шести тисяч мегават. Не використовується і енергія малих річок. Ще в Радянському Союзі була зроблена інвентаризація, було налічено 1080 малих ГЕС, сьогодні ж працюють не більше 60. Експерти упевнені, що все можна відновити за нетривалий термін. За останні роки в Європі йде динамічний развиток біоенергетики. Вже сьогодні майже 7-10% своїх потреб в паливі для автотранспорту задовольняють біопаливом Німеччину, Франція, Швеція, Іспанія і Італія. Швидке нарощування потужностей по виробництву рідкого палива з біомаси, з одного боку, пов’язане із стрімким зростанням світових цін на нафту. З іншого боку, це також пояснюється відсутністю своїх необхідних запасів нафти в більшості країн ЄС. Україна може не відставати від своїх сусідів і вже є охочі вкласти гроші у виробництво біопалива. Володимир Щелкунов, член світової ради міжнародної торгової палати, розповідає: «Вже готові три пілотні проекти. Це переробка біомаси, вирощування рослин, які при переробці дають біопаливо. Інвестори згодні обробляти ці напрями в Кіровоградській, Львівській, Київській, Івано-франківській областях.

Лілія Вашатко. УБР

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com