Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЛІКУЮТЬ ТВАРИНИ

Професор з МАУП Анатолій Чуприков провів конференцію в київському дельфінарії «НЕМО»

В наш час в реабілітації хворих різного віку, що страждають психоневрологічними захворюваннями, перспективними є напрямки, які виникли тисячі років тому, але науково-медичне усвідомлення цієї важливості приходить лише сьогодні. Таким напрямком є анімалотерапія, тобто терапія, що використовує тварин, записи їх звуків, образів для здійснення медичної допомоги. З давніх давен існує думка, що свідчить про дружелюбне ставлення дельфінів до людей і той факт, що спілкування із дельфінами має лікувальну дію. Тому, у наш час дельфінотерапія використовується в реабілітації дітей і підлітків з психоневрологічними захворюваннями. Сьогодні дельфінотерапія є визнаним в усьому світі методом лікування. Саме проблемам впливу дельфінів на особистість та лікувальним властивостям цих ссавців була присвячена Київська міждисциплінарна науково-практична конференція «Анімалотерапія в системі реабілітації дітей з особливими потребами», яка пройшла в столичному дельфінарії «НЕМО».

Проводив конференцію завідуючий кафедрою медичної психології та психокорекції Інституту соціальних наук та самоврядування ім. Г.А. Алієва Міжрегіональної Академії управління персоналом, професор, доктор медичних наук, Анатолій Чуприков, який виступив з вітальним словом: «Мені приємно, що наша зустріч носить міждисциплінарний характер. Сьогодні тут велика кількість представників професури, студентський склад, діти, які потребують медичної допомоги та їх батьки».

Анатолій Павлович, виступаючи з доповіддю про анімалотерапію у системі комплексної допомоги дітям з особливими потребами наголосив на особливостях цього методу лікування: «Нещодавно Міністерство охорони здоров’я визнало дельфінотерапію традиційним методом лікування. Практичний досвід лікування свідчить, що діти з дитячим церебральним паралічем, аутизмом, розумовою відсталістю вже після першого сеансу почувають себе краще».

Крім наукових доповідей всі присутні мали можливість побачити майстер клас від психолога Богдана Поповського, який продемонстрував заняття дельфінів з дітьми, розповів про особливості методів, які застосовують в дельфінотерапії. Також всі присутні мали можливість почути співи дельфінів, побачити їх малюнки та насолоджуватись танцями тварин.

Взагалі, курс дельфінотерапії індивідуальний для кожної дитини і розрахований з урахуванням індивідуальних особливостей. Курс дельфінотерапії розрахований на 5-10 занять, бавляться діти із ссавцями по півгодини щодня. Кожне заняття включає в себе комунікаційний та ігровий компонент. Тож всі присутні мали яскраву нагоду побути на майстер класі з дельфінотерапії, на практиці ознайомитись з цим незвичним методом лікування.

Зараз в дельфінарії живе четверо «океанічних лікарів», звати їх Боцман, Шкіпер, Фліпер та Каспер. Фліпер серед усіх особливий — саме він народився в дельфінарії. Завдяки витівкам та позитивним емоція вони лікують — як справжні психологи відчувають кожного малюка.

Суттєво, що ця конференція була вперше проведена на базі Київського дельфінарію, і, як сподіваються організатори, стане доброю традицією в майбутньому.

Прес-служба МАУП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com