Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДУРІСТЬ ЧИ ВИГІДНА ІНВЕСТИЦІЯ?

Так категорично заявив про продовження базування ЧФ РФ в Україні керівник Центру військово-політичних досліджень (м. Київ) Дмитро Тимчук: «На даний момент невідомі деталі підписаної в Харкові нової угоди по ЧФ, згідно якому базування  російського флоту в Україні продовжується на 25 років після 2017 року (тобто до 2042 року). Але вже питання про його доцільність для України можна розділити на дві складові. Перше — наскільки ця угода б’є по національних інтересах України, і друге — наскільки вона вигідна Києву в економічному пла­ні?». Що стосується першого, говорить експерт, то Янукович і його команда так відважно узялися за торгівлю національними інтересами України (США — високозбагачений уран, Росії — Крим під ЧФ), що дух захоплює! «Не знаю, як в інших сферах, але в здачі інтересів держави поки конкурентів Януковичу немає! Участь кораблів ЧФ в грузино-російському конфлікті 2008 року «розширила» функції Чорноморського флоту як дипломатичного інструменту, зробивши його важливою зброєю в умовах протистояння Росії, що почалося, із Заходом. Після визначення загрози в особі НАТО в новій редакції «Військової доктрини РФ» Україна з ЧФ РФ на своїй території автоматично стає учасником нового протистояння — незалежно від свого бажання», — відзначає пан Тимчук.

Так само, як підтвердив російський-грузинський військовий конфлікт 2008 року, Росія може використовувати територію України як плацдарм для своїх військових дій, абсолютно ігноруючи думку української сторони. «По території номінально суверенної держави України вільно, безконтрольно з її боку пересуваються підрозділи і озброєння іноземних збройних сил в особі ЧФ. Чи можна в таких умовах марити якимсь суверенітетом і незалежністю? Це може бути в одному випадку, — якщо Україна і Росія знаходяться в одному військово-політичному блоці. Але Київ співає пісні про «позаблоковість». — додає експерт.

В. Янукович створив собі проблеми і зовсім іншого порядку, додав вугілля в дискусійне багаття політолог, керівник аналітичного центру «Соціовимір» Сергій Таран. «По-перше, він підсилив розкол в суспільстві: Західна Україна категорично проти продовження термінів базування флоту, Східна — за. І цей розкол стане основою майбутніх політичних криз. По-друге, український Президент, вибраний половиною країни, зараз втратив можливість коли-небудь отримати підтримку іншої половини суспільства. Хоча до підписання українсько-російських угод на Януковича покладалися надії всієї країни, до нього придивлялися ті виборці, які ніколи раніше не голосували за Партію регіонів і її лідера. Грубо кажучи, Янукович зараз перекреслив ці надії, підтвердивши, що він є Президентом тільки половини України. В майбутньому це створить основу для політичної нестабільності і величезних передвиборних проблем», — говорить експерт.

Політолог вважає, що російська сторона цілеспрямовано ослабила позиції українського Президента, щоб отримати контроль над стратегічно важливим регіоном. «Зараз в Україні всі розгублені, опозиція розрізнена, пересічні громадяни полярно реагують на ситуацію: для одних угоди по флоту — радість, для інших — горе. Все це може через пару років вилитися в серйозне протистояння, і не тільки полі­тичне», — констатував С.Таран, не виключивши навіть «революційної ситуації в Україні».

Завідувач відділом Інституту соціології Академії наук України Олександр Вишняк вважає, що масових акцій протесту в Україні не буде: «Люди втомилися від невизначеності і настроєні прагматично. Якби Янукович просто так «подарував» базу російському флоту, це викликало б обурення. Але, якщо, йдеться про розмін, про зниження ціни на газ, від чого залежить рівень життя кожного українця, то громадяни пасивно віднесуться до закликів опозиції». Соціолог відзначив ще одну особливість ситуації: менше половини українців досі підтримували продовження термінів базування флоту в Криму, але більше половини виражала зацікавленість в поліпшенні відносин з Росією. «Якби питання по флоту було винесене на референдум, то він не набрав би достатньої кіль­кості голосів», — переконаний експерт. Та і багато інших політологів відзначали, що, якщо навіть «зараз» ніяких політичних потрясінь не відбудеться, то, все одно, Янукович пішов на серйозний ризик, узявши на себе підвищені зобов’язання в майбутньому. Адже пояснюючи громадянам причини підписання документів, він запевнив, що зниження ціни на газ дозволить значно поліпшити економічну ситуацію і підвищити рівень життя кожного українця. Так, професор-політолог Києво-могилянської академії, керівник Школи політичної аналітики Олексій Гарань вважає, що цей факт завищує планку очікувань суспільства: якщо через рік не тільки севастопольці, що опинилися у виграшній ситуації, але і жителі інших регіонів України не відчують поліпшення життя, нинішнє терпляче очікування тоді обернеться сплеском протестних настроїв.

Конституційний Суд України відмовився відкрити виробництво за позовом екс-президента В. Ющенко і 50-ти його соратників, які визнали підписані В. Януковичем угоди неконституційними. 12 з 18 суддів проголосували проти розгляду цього питання. Проте депутати, що намагалися подати позов, стверджують, що Конституційний Суд таки зобов’язаний дати своє тлумачення документам.

Опозиція, не змогла перешкодити ратифікації Верховною Радою Угоди про продовження перебування в Криму Чорноморського флоту РФ. У вівторок 27 квітня ВР України 236 голосами ратифікувала Харківські угоди. Конституційний Суд України, по суті, хоч і прискіпавшись до формального приводу про неправильність оформленого позову, визнав підписану угоду з Росією таким, що не суперечить Основному закону країни.

За матеріалами finzah. ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com