Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЯКІСНОГО БЕНЗИНУ У НАС МАЛО

За твердженнями експертів, близько половини нафтопродуктів, що реалізовуються на території України не відповідають вимогам Держстандарту за якістю. Про це заявив на прес-конференції директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За словами фахівця, близько 30% складає т.з. «м’яка форма», коли паливо не відповідає по деяких параметрах і 20% ринку — це кустарне виробництво, пише Auto­News.ua.

По дизельному паливу частка кустарного виробництва нижче і складає 12%. Що стосується контрабанди нафтопродуктів, то над усе вона впливає на ринки Луганської, Донецької і частково Дніпропетровської областей. Традиційним порушенням залишається штучне підвищення октанового числа в бензині.

За його словами, залишається високою частка т.з. «легального виробництва неякісного бензину», який проводиться з використанням компонентів для виробництва нафтопродуктів, зокрема, виробництво газопереробними заводами компанії «Укрнафта».

«20 тис. т щомісячно йде в невідомому напрямі. На якомусь етапі це все сировина, призначена для подальшої переробки, перетворюється на товарний бензин і відправляється на заправки», — заявив С.Куюн. Водночас «Укртатнафта» займається виробництвом т.з. «компонентного бензину», що дозволяє компанії заощадити на сплаті акцизного збору. За його словами, на виробництво бензину з компонентів сплачується акциз 20 євро/т, тоді як на стабільний бензин — 110 євро/т.

«За нашими розрахунками дане підприємство змогло заощадити 205 млн. грн на сплаті акцизного збору і мати ціну на бензин нижче на 1 гривну, чим у інших виробників», — заявив С.Куюн.

За його словами, невідповідність нормативам виробництва бензину і слабкий контроль з боку держави приводить до утиску прав споживачів, зниженню надходжень податків до бюджету, зниження конкуренції серед під­приємств. Експерт вважає, що держава повинна посилити контроль за виробництвом і продажем бензину. Він вважає, що тільки документальна перевірка в 2009 р. дозволила б ліквідовувати одну третину автозаправок, які реалізують неякісний бензин. Також необхідно під­вищити ставки акцизів на бензин з компонентів. 31 березня у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який збільшує ставки на такий бензин.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com