Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КУРС НА ЗБЛИЖЕННЯ

Черговий брифінг для журналістів проведено в Державній податковій інспекції у Голосіївському районі м. Києва після проведення сеансу телефонного зв’язку „гаряча ліня». Темою обговорення були питання, пов’язані із декларуванням доходів, отриманих у 2009 році.

З платниками податків у телефонному режимі та з присутніми представниками ЗМІ спілкувався заступник начальника інспекції Петро Скрицький.

Пропонуємо відповіді на запитання, які цікавили дозвонювачів та журналістів.

Питання 1. Чи обов’язково мені подавати декларацію про доходи, якщо я отримав інвестиційний прибуток, але моїми справами займається брокер?

Відповідь. Відповідно до пп. 9.6.9 п. 9.6 ст. 9 Закону України від 22.05.2003 року № 889-IV „Про податок з доходів фізичних осіб» платник податку, який здійснює операції з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, має право укласти договір з таким торговцем щодо виконання ним функцій податкового агента.

Питання 2. В які терміни отримуються надміру сплачений податок, розрахований за річною податковою декларацією?

Відповідь. Відповідно до пп. 18.8 ст. 18 Закону України від 22.05.2003 року № 889-IV „Про податок з доходів фізичних осіб» сума податку, що підлягає поверненню громадянину, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається у вигляді поштового переказу на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації.

Питання 3. Чи включається до складу річного оподатковуваного доходу сума недоплати податку з доходів фізичних осіб?

Відповідь. Відповідно до пп. 6.5.3 п. 6.5 ст. 6 № 889-IV якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата цього податку, то така сума стягується працедавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а при недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Якщо внаслідок проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з працедавцем, виникає сума недоплати, що перевищує суму оподатковуваного доходу платника податку за останній звітний період, то непогашена частина такої недоплати включається до складу податкового зобов’язання платника податку за наслідками звітного податкового року.

Питання 4. Чи можливо включити до складу податкового кредиту суму сплати за навчання закордоном?

Відповідь. Ні. Відповідно до пп. 1.16 ст. 1 Закону України від 22.05.2003 року № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» податковий кредит — сума (вартість) витрат, понесених платником податку — резидентом у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених цим Законом.

ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com