Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВЕЛИКІ ПЛАНИ УРЯДУ

Експертною радою при Кабінеті Міністрів була завершена розробка Програми утилізації автомобілів, яка одночасно стимулюватиме заміну старих автомобілів на нові, а також зробить позитивний вплив на виробництво автомобілів в Україні і екологічну обстановку.

Згідно проекту програми, за автомобіль віком старше 10 років з об’ємом двигуна до 1,5 л, і зареєстрований на одному власнику більше 1 року, можна отримати сертифікат на 10 000 гривень. Для автомобілів з двигуном 1,6-3 л — 12 500 гривень, а для автомобілів з моторами понад 3 л — 15 000 гривень. Але на цьому виплати не закінчуються.

При створенні Програми експерти враховували досвід аналогічних програм, що вже проводилися, в країнах ЄС та Росії. Вивчивши досвід аналогічних кампаній за кордоном, було ухвалено рішення додатково стимулювати покупку економічніших автомобілів.

Наприклад, якщо у вас був автомобіль з двигуном 2-3 л, і ви вирішили його замінити на автомобіль з двигуном до 1,5 л, то вам належить додаткова виплата в 5 000 гривень.

Програма також встановлює спеціальний порядок здачі автомобілів на утилізацію. Передбачається, що для цього ділерські центри, задіяні в даній системі, створять пункти утилізації старих автомобілів, де вестимуть прийом автомобілів, видачу документів, первинне розбирання. Після чого здані населенням автомобілі прямуватимуть в центри переробки.

Власник старого автомобіля, отримавши сертифікат, далі може їм скористатися при придбанні нового автомобіля виробництва вітчизняних автозаводів. Список моделей, на покупку яких можна буде витратити преміальні, буде встановлений Кабміном. Доплативши різницю у вартості між новим авто і сумою сертифікату, колишній власник «мотлоху» протягом декількох днів отримає новенький автомобіль.

Автори програми хочуть також доповнити її положенням про можливість виплачувати суму доплати за новий автоморбиль в кредит, що повинне зробити схему ще привабливішої.

Програма вступить в силу тільки після затвердження Кабміном і виділення під неї необхідних кошт. У записці пояснення наголошується, що Програма чинитиме позитивний вплив не тільки на авторинок і вітчизняні автозаводи, але і сприятиме поліпшенню екологічної обстановки і скороченню споживання палива.

Як варіант, в Програмі є розділ, в якому обраховано окреме стимулювання придбання автомобілів, що працюють на газовому паливі за допомогою системи додаткових бонусів, залежно від об’єму двигуна. Також є пропозиції по переходу автомобілів з бензиновими двигунами на газ, також за допомогою стимулюючих сертифікатів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com