Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українське кіно чекає «відлига»

Українське національне кіно звільнили від податку на прибуток. Уряд має намір фінансово допомагати створенню вітчизняних фільмів. Саме такі зміни в закон «Про кінематографію» внесла Верховна Рада України. Згідно нової редакції, суб’єкти кінематографії не платитимуть ПДВ і оренди за землю. А також податку на прибуток від реалізації кінопродукції і прав на її використання в тій частині, яку перераховують до державного бюджету.

У держслужбі з кінематографії цей крок вважають революційним. Оскільки нарешті вводиться протекціонізм по відношенню до національного фільму. Необхідність в підтримці українське кіно відчувало давно через те, що непідйомні податки і недофінансування не давали розвиватися кіновиробництву. Наприклад, в 2009 році в бюджеті України на випуск фільмів в держбюджеті було передбачено близько 5 міль­йонів гривень, а фактично виділено — 4 мільйони триста тисяч гривень. З яких податок на додану вартість складав 720 тисяч гривень. Сума, яка доходила до адресата, значно відрізнялася від передбаченої в бюджеті. Тому на зміни в законі кінематографісти покладають великі надії. Одним з «плюсів» цих поправок, за словами голови держслужби з кінематографії Ганни Чміль, є те, що ті, хто вкладатиме гроші в кіновиробництво від виробництва, до показу — ці засоби зараховуватимуться до витрат інвестора і не оподатковуватимуться.

Також з 1 січня 2011 ро­­ку почне свою роботу спеціальна Рада з під­тримки національної кінематографії. У нього входитимуть представники різних професій: продю­ссери, режисери, економісти і чиновники. Поки склад не визначений. По фінансову допомогу до цієї Ради, як затверджують в профільній службі, зможе звернутися будь-який режисер з проектом, ідеєю і бізнес-планом. І на підставі цього експерти виділятимуть гроші.

Ірина Тусюк, УБР

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com