Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто наповнює бюджет

У 2009 році через системи грошових переказів в Україну надійшло майже $ 3 млрд. Це на 16% біль­ше, ніж роком раніше.

Попри фінансову кризу, потік грошей в Україну став рекордним за всю історію. Так, за минулий рік за допомогою Western Union, Юністрім та інших операторів в Україну зайшло $ 2,94 млрд., що на 16,25% більше, ніж роком раніше. За цей же час з нашої країни було від­правлено лише $ 0,51 млрд. (плюс 33,5% порівняно з 2008-м).

Таке зростання обсягів ринку переказів у непростий кризовий рік експерти перш за все пояснюють збільшенням кількості українців, які виїхали на заробітки за кордон. «В Україні за останні півтора року багато людей втратили роботу і були змушені виїжджати на заробітки, за рахунок цього збільшилася кількість переказів», — стверджує директор департаменту платіжних систем Нацбанку Віктор Кравець. Більше того, незважаючи на збільшення рів­ня безробіття практично у всіх країнах, де працюють наші співвітчизники, їх масові скорочення практично не торкнулися. «Міг­ранти менш схильні до звільнення, ніж місцеве населення, тому що готові працювати за менші гроші», — пояснює експерт НБУ Андрій Гайдуцький. За його словами, погіршення економічної ситуації в Україні спричинило за собою зниження загального рівня життя, що змусило мігрантів збіль­шити середню суму переказу.

Найбільше грошей в Україну за минулий рік було надіслано з Росії. «Найбільше переказів в Україну, як і раніше, йде з Росії, потім йде «золотий трикутник» — Іспанія, Італія, Португалія, далі — Чехія і Польща, потім — Канада і США», — пояснює заступник голови правління банку Фінанси і Кредит Ігор Львов. Це пояснюється тим, що майже половина всіх українських заробітчан працює в Росії. «За межами країни на початок 2009 року працювало 4,93 млн. українських громадян, які за 2008 рік заробили близько $ 35 млрд. У Росії, за нашими оцінками, працює близько 2 млн. українців», — говорить експерт НБУ Андрій Гайдуцький.

Успіхи іноземців, що працюють в Україні, набагато скромніші. За даними Світового банку та ОЕСР, працює близько 6 млн. іноземних громадян. За офіційними даними НБУ, минулого року вони відправили на батьківщину лише близько $ 510 млн, зазначає Дело.

З 16 систем грошових переказів, які роблять погоду на цьому ринку (більше 75%), 11 належать росіянам. У п’ятірці лідерів дві американські системи — Western Union і MoneyGram, а також три російські — Юністрім, Migom та Contact. За підсумками року незмінний лідер ринку Western Union продовжив втрачати позиції.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com