Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СТАН ЗЕМЕЛЬ ПОГІРШУЄТЬСЯ

В Україні не здійснюються заходи щодо охорони земель сільськогосподарського призначення, внаслідок чого їх стан катастрофічно погіршується.

Про це повідомила прес-служба Рахункової палати, передає «АПК-інформ».

Згідно з повідомленням, ця ситуація є свідченням незадовільного управління в галузі використання та охорони земель Держкомземом і Міністерством аграрної політики.

Відзначається, що в державі перестали накопичувати кошти для фінансування робіт зі збереження, відтворення та раціонального використання земель.

«Це сталося внаслідок того, що з Закону «Про плату за землю» виключена ст. 3, за якою орендна плата за землю і земельний податок мали б використовуватися й на охорону земель», — йдеться в повідомленні.

Прес-служба пояснює, що кошти від плати за землю зараховуються до «загальної кошика» місцевих бюджетів, а витрати на охорону земель як на державному, так і місцевому рівнях виділяють за залишковим принципом, на що припадає менше 1% таких надходжень.

«При цьому планові витрати Держкомзему 2009 року на земельну реформу становили лише 3,5% від потреби, а на раціональне використання земельних ресурсів — 18,8%», — йдеться в повідомленні

Рахункова палата підкреслює, що суперечливим є законодавче та нормативно-правове поле, яке регламентує виконання органами виконавчої влади функцій з управління в галузі використання та охорони земель.

«Таким чином, зростає кількість порушень земельного законодавства, а інформація про кількісний облік земель в Україні залишається недостовірною», — звертають увагу у відомстві.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com