Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЕКОЛОГІЧНИЙ ТУРИЗМ У ЄВРОПІ

Про привабливі переспективи екологічного туризму в Україні говорилося вже достатньо. Але про те, що туристи перебуваючи в зелених оазах залишають після себе гори сміття говориться мало. А це велика проблема. Згадаймо хоча б забруднення Говерли, витоптування червонокнижних рослин і витіснення диких тварин з місць їх існування. Як примусити туриста бути економним у споживанні природних ресурсів? За кордоном нині популярні нові тенденції, пов’язані з самообмеженням і боротьбою з непомірним споживацтвом на відпочинку. Одним словом: турист повинен завдавати мінімум шкоди природному середовищу.

Відпустка вдома чи неподалік від дому, з точки зору збереження довкілля і захисту клімату, є найкращою, адже не потрібно долати величезні відстані літаком чи автомобілем, які продукують викиди СО2. Європейців приваблює також відпочинок у невеличких готелях у горах чи в лісі, зроблених з нешкідливих природних матеріалів, де немає кондиціонерів, використовується лише отриманий екологічним шляхом струм, а в меню — страви з продуктів із позначкою «біо».

Попит на «зелений туризм» у Європі вже тривалий час є доволі високим. Наприклад, щороку близько 50 мільйонів людей відвідують національні парки в Німеччині. Барбара Енгельс, відповідальна за туризм у федеральному відомстві ФРН з питань охорони довкілля, розповідає: «У багатьох проектах, пов’язаних із захистом навколишнього середовища, важливу роль відіграє екологічний туризм. Тобто, йдеться про дбайливе ставлення до природи, а також про отримання прибутків».

Екологічний туризм можливий у будь-якій точці земної кулі, відзначає директор компанії Ulysses, котра здійснює дослідження у сфері туризму і  надає консультації, Домінік Россманн: «Туризм і довкілля дуже тісно пов’язані між собою, оскільки туризм функціонує лише у здоровому середовищі. Ніхто не хоче проводити відпустку на сміттєзвалищі або у зоні техногенної катастрофи. Люди хочуть насолоджуватися недоторканою природою».

Але туризм також пов’язаний з небезпекою руйнування оаз. Ще обираючи, куди поїхати у відпустку, а також  добираючись до місця відпочинку, людина впливає на довкілля. Дискусії про зміни клімату і необхід­ність скорочувати викиди СО2, аби відвернути жахливі наслідки  глобального потепління, не залишають байдужими багатьох європейців. Тому пропозиції екологічного туризму стають дедалі популярнішими у багатьох країнах ЄС. 

Росманн відзначає: «Існує загальне правило, що одна людина продукує за рік приблизно три тисячі  кілограмів викидів СО2. Якщо ви  здійснюєте  подорож у далекі країни, наприклад, до Мексики чи до держав Південної Америки, тоді ви лишень за цю відпустку продукуєте стільки викидів СО2, як за нормальних обставин за два з половиною роки».

Після прибуття до країни відпочинку, аби берегти довкілля, можна дотримуватися нескладних правил, зауважує Росманн: «Я можу, звичайно намагатися зменшити продукування сміття, аби не забруднювати природу. Можна також ощадливо поводитися з водою. Ми в Євро­пі звикли використовувати дуже багато прісної води, але ж це є тягарем для екосистеми. Можна свідомо змінити свої звички заради збереження довкілля». Утім, далеко не кожен погодиться добровільно себе обмежувати під час  відпочинку з міркувань захисту довкілля.

Наталя Неділько
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com