Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ХТО ТУТ СЛАБКА СТАТЬ?

Учені і раніше заявляли, що представники сильної статі не так міцні розумом, як жінки. Нові дослідження підтверджують ці дані. Як заявили недавно американські лікарі, в останні десятиліття різні порушення розумової діяльності стають дедалі поширенішою недугою. Причому в основному, це стосується симптомів, що передують такому серйозному розладу, як хвороба Альцгеймера, яка зараз вважається провідною причиною недоумства у старих. Вона зазвичай вражає людей після 60, і більшість з хворих — чоловіки. Більш того, процентне співвідношення сильної статі в загальному числі страждаючих хворобою Альцгеймера постійно росте.

Раніші дослідження також показували, що чоловіки більше схильні до розумових недуг, ніж представниці слабкої статі. Проте ні пояснити цей феномен, ні якось запобігти процесу учені поки не можуть. А тим часом близько 10 млн. людей щороку поповнюють лави хворих на цю недугу. Причому віковий поріг захворювання постійно падає: цього року середній вік хворого впав до 62 років, а перші симптоми реєструються вже починаючи з 40. В цілому від хвороби Альцгеймера страждають приблизно 12,5% людей старше 65 і більше 30% старше 70. Після 85 ця цифра досягає 50%.

Основними початковими симптомами хвороби є розлади пам’яті і безпричинні емоційні сплески. На наступному етапі хворий демонструє порушення мови, не може нормально розмовляти, читати, писати, забуває, як що називається, плутає слова і їх форми. Далі хворі перестають впізнавати знайомих і родичів, забувають призначення предметів, втрачають здатність орієнтуватися в просторі. Врешті-решт людина забуває навіть, як йому рухатися — не може застебнути гудзик, сісти, скористатися виделкою.

Точні причини хвороби лікарям поки невідомі, проте безліч досліджень проводиться для того, щоб виявити чинники, що зумовлюють її розвиток. Серед них вже названо куріння, зловживання алкоголем і відсутність фізичної активності, але, на жаль, виключення шкідливих звичок і здоровий спосіб життя зовсім не гарантують вам імунітет від хвороби Альцгеймера. Декілька дослідницьких груп в різних точках планети проводять випробування різних препаратів від захворювання вже декілька років, але 100-процентно позитивних результатів не вдалося отримати ще нікому.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com