Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ ЕКОНОМІЇ

Нещодавно ЄС з помпою афішував свій перехід на використання енергозберігаючих лампочок. Лампи розжарювання поступово мають вийти з ужитку і не виготовлятися. Проте мало хто знає про... шкідливість нових енергозберігаючих ламп. Ртуть, що міститься в них, може завдати шкоди здоров’ю людини. При цьому в країнах Східної Європи практично немає під­приємств, які б правильно утилізували ці лампи.

Вже зараз відпрацьовані енергозберігаючі лампи викидаються разом із звичайним сміттям з подальшим розміщенням на полігонах твердих побутових відходів. При цьому небезпеку представляє не тільки процес утилізації відпрацьованих ламп, але і приватне неакуратне поводження з ними.

Зруйнована або пошкоджена колба лампи вивільняє пари ртуті, яка може викликати важке отруєння. Проникнення ртуті в організм частіше відбувається саме при вдиханні її парів, що не мають запаху, з подальшим ураженням нервової системи, печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту.

Ртуть — надзвичайно небезпечна хімічна речовина. Кожна люмінесцентна лампа містить три-п’ять міліграмів ртуті у вигляді пари. Найбільш небезпечними вважаються органічні сполуки ртуті, яка утворюється після її попадання в навколишнє середовище.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com