Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПЛАСТИК МОЖНА ЗАМІНИТИ СУМІШШЮ ВОДИ І ГЛИНИ

Хіміки розробили новий матеріал, який в перспективі може прийти на зміну пластику. Основними складеними компонентами прозорого і досить міцного матеріалу є вода і глина. Докладніше «глиняний пластик» описаний в статті авторів в журналі Nature.

Новий матеріал майже на 98 відсотків складається з води. Від двох до трьох відсотків маси складає глина. Крім того, у формулу речовини входять загусник і органічний компонент, який можна назвати «молекулярним клеєм». Масова частка «молекулярного клею» складає менше 0,4 відсотка. Формування гелю з складених компонентів займає всього три хвилини.

Структура матеріалу нагадує стопку тонких листів, склеєних між собою. Листи утворені з суміші глини і води, а необхідні для формування тонкого шару властивості суміші додає загусник. Міцність «глиняного пластика» достатня для утворення еластичних гелеподобных брусків товщиною до 3,5 сантиметра (іншими словами, бруски не розвалюються під тяжкістю власної ваги).

Властивості нового матеріалу забезпечуються, в першу чергу, нековалентными зв’язками між складовими його молекулами. До цього типу зв’язків відносяться водневі зв’язки, електростатичні взаємодії заряджених груп, міжмолекулярні ван-дер-ваальсовы сили, гидрофобные взаємодії та інші. На відміну від ковалентных зв’язків, розривши яких приводить до руйнування молекул, розрив нековалентных зв’яз­ків не впливає на їх структуру.

На думку творців нової речовини, однією з його переваг є відсутність у складі нафтопродуктів. Крім того, виробництво «глиняного пластика» обходитиметься набагато дешевше, ніж виробництво «звичайних» пластиків. Проте перед початком масового випуску нового матеріалу ученим необхідно подолати ще декілька труднощів. Основна — недостатня міцність матеріалу в порівнянні з традиційними аналогами.

Незважаючи на винаходи нових метіалів, існує певна потреба на вироби з пластика. Зокрема в промисловості, для роботи з агресивними речовинами, пластик краще з усіх конструкційних матеріалів протистоїть впливу агресивних середовищ. Це можуть бути ємності відкриті і закриті www.ru.all.biz/izdeliya-iz-plastmass-bgg100, для збору та відстою стічних вод, промислових відходів, для збору нечистот на фермах, підсобних господарствах, приватному секторі. Ємності можуть бути різних розмірів і форми - круглі, овальні, квадратні, неправильної форми, вбудовані в певну будівельну конструкцію. Ємності можуть бути з каркасом, для збільшення міцності, при великих габаритах, і безкаркасними при невеликих габаритах або заглублении в грунт.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com