Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СТРЕС МАЄ СУМНІ НАСЛІДКИ

Щоденний стрес, якому ми піддаємося на роботі, вулиці, вдома, може провокувати зростання ракових пухлин. До такого висновку прийшли дослідники з Йельського університету (США). Виявляється, будь-який вид травми, чи то психічна, або фізична дія, діє як своєрідний «міст», за допомогою якого ракові клітини мутантів групуються і утворюють смертельно небезпечну суміш.

До стресів вчені також відносять різні інфекції і запальні процеси. Досі медики були впевнені, що для початку зростання пухлини необхідно, аби в одній клітці сталося понад одну мутацію. Проте експерименти з плодовими мушками (дрозофілами) показали, що мутації можуть ініціювати рак, навіть якщо вони відбуваються в різних клітинах. Нагадаємо, що на долю раку доводиться майже чверть щорічних смертей в Сполучених Штатах. При цьому 30% смертей онкохворих відбувається  через  рак легенів, 10% — товстої і прямої кишок, 7% — молочної залози і близько 5% — простати. На тлі зниження смертності від найпоширеніших форм раку зростає число жертв раку печінки. Серед жінок також підвищується смер­тність від раку підшлункової залози, а серед чоловіків — від раку стравоходу і меланоми. Також, на думку вчених, кожна година перегляду телевізора збільшує на 9 відсотків ризик ракових захворювань. До такого висновку прийшла група дослідників під керівництвом Девіда Данстена з Інституту Бейкера по вивченню серця і діабету в Австралії. Наукова стаття, присвячена цій темі, опублікована в медичному журналі «Сиркьюлейшен». Учені протягом шести з половиною років спостерігали за станом здоров’я 8800 австралійців у віці старший 25 років. За цей період померли 284 учасників дослідження, у тому числі 125 померло від онкологічних захворювань, 87 — від хвороб серцево-судинної системи. Окрім способу життя і часу, який добровольці щодня проводили перед телевізором, дослідники оцінювали їх вік, стать, статуру, а також рівень фізичних навантажень. Дані були завантажені в комп’ютер і проаналізовані. Учені відмітили, що при збільшенні часу перегляду телепередач на одну годину в день ризик смерті від серцево-судинних захворювань збільшується на 18 відсотків, від раку — на 9 відсотків, а в цілому — на 11 відсотків. Як відзначають вчені, у добровольців, що щодня проводили перед телевізором більше чотирьох годин, ризик смерті по якій-небудь з причин перевищував аналогічний показник в тих, хто дивився телевізор менше двох годин, на 46 відсотків, при цьому ризик смерті від захворювань серцево-судинної системи збільшувався на 80 відсотків. Керівник групи вчених відзначив, що одним з найбільш несприятливих для здоров’я чинників при перегляді телевізора є сидяче положення. «Для профілактики хвороб серця і судин людям необхідно отримувати фізичні навантаження і уникати тривалого сидіння, як перед телевізором, так і в автомобілі або на роботі», — сказав учений. Він також рекомендував на роботі робити коротку гімнастику, ходити в магазин пішки і споживати більше овочів і фруктів.

www.utro.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com