Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Найбезглуздіші причини автоаварій

Найчастіше автомобільні аварії обумовлені чиєюсь неуважністю. Британські фахівці, проаналізувавши причини різних ДТП, назвали найсильніші чинники, що відволікають від кермування.

Найнебезпечнішим визнали написання sms-повідомлень за кермом. При написанні текстового повідомлення реакція водія знижується на 35%. Що цікаво, після куріння марихуани реакція знижується на 21%, а після вживання алкоголю на 12%. На тлі даного дослідження розміри штрафів за використання мобільного телефона і за їзду в нетверезому стані здаються нелогічними.

Не менш небезпечним виявилося і куріння за кермом. Річ у тому, що нікотин впливає на судини головного мозку. Напевно всі курці знають, яке враження справляє перша сигарета, викурена після тривалого періоду стриманості або після сну. Це стан схоже із станом алкогольного сп’яніння, тільки триває воно не так довго. Крім того, тютюновий дим здатний подразнювати слизову оболонку ока, що різко погіршує зір.

Є й інші способи потрапити в аварію завдяки курінню за кермом. Наприклад, запалена сигарета, що впала на сидіння, може викликати паніку, а викинутий у вікно недопалок може залетіти назад в автомобіль, якщо відкрито заднє скло.

Дуже важливим на думку британських учених є психологічний стан водія. Якщо в автомобілі знаходиться ще хтось, хто на підвищених тонах говорить куди потрібно повертати, або чого доброго починає з’ясовувати стосунки, ризик потрапити в аварію зростає в кілька разів.

Водіям необхідно дуже уважно ставиться до прийому лікарських препаратів, особливо заспокійливих і антидепресантів. Багато  з них містять речовини, що погіршують реакцію. Також британські фахівці не радять вдаватися до допомоги різних енергетичних напоїв. Краще завчасно виспатися або взагалі відмовитися від нічної поїздки.

Хоч як дивно, але прослуховування аудіокниг теж може стати причиною аварії. На думку учених, заслухавшись цікавою розповіддю водій, може легко відхилитись від дороги і потрапити в ДТП. Особливо небезпечними були визнані книги гумористичного змісту і збірки анекдотів.

Наступним за ступенем небезпеки подразником британці назвали протилежну стать. Водії, особливо початківці, легко відволікаються, якщо поряд сидить приваблива сексуальна персона. Багато чоловіків навіть під час сексу навчилися думати про футбол. Початкуючим водіям варто перейняти таку здатність концентрувати своїм думки і під час водіння думати лише про дорогу.

За наслідками опитування компанії Nationwide Mutual Insurance американські водії обох статей дуже люблять відволікатися від водіння. 81% з 1200 опитаних водіїв призналися, що регулярно вирішують за кермом сторонні проблеми. Найбільш поширені дії — перемикання радіоприймача, нанесення макіяжу і їжа під час руху.

Також знайшлися в США і водії-екстремали. Вони під час руху міняються місцями з пасажирами, дивляться телевізор, роблять педикюр, вколисують дітей і навіть міняють контактні лінзи.

Поки британські і американські фахівці займаються вивченням причин аварій, мексиканська влада вже встигли видати ряд нормативних актів, що забороняють відволікатися від водіння. Зокрема, ті, хто голиться за кермом, повинен сплатити штраф близько 30 доларів. Також цей штраф розповсюджується на тих, хто фарбується за кермом або тримає на колінах домашніх тварин.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com