Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Податківці на захисті здоров’я громадян!

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2009 року № 1152 «Про запобігання поширенню грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення» та у зв’язку з оголошенням в Україні 30 жовтня 2009 року пандемії з приводу захворювання на Каліфорнійський грип типу А/Н1N1 і виникнення загрози масового розповсюдження зазначеної хвороби податківцями проводяться заходи щодо запобігання підвищення захворюваності населення.

Так, податківцями Голосіївського району м. Києва проводяться заходи по недопущенню підвищення цін в аптеках на лікарські засоби, які користуються найбільшим попитом серед населення. І на сьогоднішній день вже виявлено 5 аптечних закладів, в яких зафіксовано факти порушення при реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення.

1.         На прицілі — аптечні заклади.

Податківцями Голосіївського району м. Києва проведено перевірку двох підприємств, видом діяльності яких є роздрібна торгівля лікарськими засобами та виробами медичного призначення. При перевірці було виявлено, що в аптечних закладах відсутні обов’язкові лікарські засоби та вироби медичного призначення (відповідно до прийнятого переліку необхідних лікарських засобів на період епідемії грипу). Крім того, було виявлено порушення податкового законодавства, а саме, порушено порядок обліку товарних запасів та в одній із перевірених аптек не було розміщено торговий патент, чим порушено вимоги п. 1 ст.7 ЗУ «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.1996 № 98/96 ВР. Порушникам податкового законодавства нараховано штрафні санкції на суму 1830 грн.

У перевірених суб’єктів господарювання фактів перевищення граничних оптово-відпускних та роздрібних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення не виявлено.

2. Порушення правил здійснення торгівлі аптечним закладом.

Працівниками ДПІ у Голосіївському районі м. Києва проведено перевірку в торгівельному павільйоні № 8, що знаходиться у підземному переході станції метро «Видубичі». За результатами перевірки встановлено, що в аптечному кіоску, який належить ТОВ «К», реалізовувались та зберігались лікарські препарати без наявності торгового патенту та касового апарату. Лікарські препарати, які знаходились на місці торгівлі, загальною орієнтовною вартістю 10957,97 гривень, були вилучені до прийняття судом рішення згідно чинного законодавства України.

3. В аптеці є все, крім того, що потрібно.

Нещодавно управлінням оподаткування фізичних осіб ДПІ у Голосіївському районі м. Києва проведено перевірку двох фізичних осіб — приватних підприємців, видом діяльності яких є роздрібна торгівля лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Податківцями виявлено, що в аптечному закладі на момент перевірки відсутні обов’язкові лікарські засоби та вироби медичного призначення. У СГД було встановлено відсутність наступних лікарських засобів: аміксин, озельтамевир, амізон, арбідол, аскорбінова кислота, оксолінова мазь, марля, маска одноразового використання, маска багаторазового використання. Всього встановлено 24 порушення (відсутність перелічених обов’язкових лікарських засобів).

У перевірених суб’єктів господарювання фактів перевищення граничних оптово-відпускних та роздрібних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення не виявлено.

Обережно «ГРИП»!

У зв’язку з оголошенням в Україні 30 жовтня 2009 року пандемії з приводу захворювання на Каліфорнійський грип типу А/Н1N1 і виникненням загрози масового розповсюдження зазначеної хвороби Ви можете інформувати ДПА м. Києва про випадки завищення цін в аптеках на препарати антивірусної дії та індивідуальні засоби захисту органів дихання .Телефонуйте на 461 77 00.

Згідно з висновком спеціалістів зразки горілки, надані на дослідження, представляють собою водно — спиртові суміші і відносяться до міцних алкогольних напоїв.

За своїми органолептичними та основними фізико-хімічними показниками не відповідають вимогам ДСТУ. Крім того, при дослідженні рідини виявлено домішки речовини органічного походження, які можуть бути шкідливими для життя та здоров’я людини.

Проти громадянина П у жовтні 2009 прокуратурою Голосіївського району м. Києва порушено кримінальну справу за фактом незаконного виготовлення, зберігання, збуту та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених марок акцизного збору та алкогольних напоїв.

Заробітна плата в «конвертах».

З метою поліпшення соціального захисту громадян та мобілізації до бюджету податку з доходів фізичних осіб, а також з метою забезпечення додержання суб’єктами господарської діяльності державних гарантій в оплаті праці та легалізації виплат заробітної плати Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва запровадила телефони, за якими можна передзвонити і повідомити про факти отримання заробітної плати у «конвертах». Телефонуйте 591-61-50 . Забезпечивши гідну заробітну плату та її легалізацію, ми зможемо суттєво підвищити рівень доходів громадян!

4. Шановні громадяни! Звертаємо Вашу увагу на те, що починаючи з жовтня місяця 2009 року розмір мінімальної заробітної плати становить 650 гривень, а з грудня — 669 гривень. ( ст. 55 Закону України 26.12.2008р № 835-VI «Про державний бюджет України на 2009 рік»)

 

Про звернення

громадянам.

Повна злагода і порозуміння між платниками податків і податківцями — мета, до якої впевнено прямують органи ДПС усіх рівнів. Лише за таких умов можна створити комфортне бізнес — середовище і забезпечити безперебійне надходження коштів до бюджету.

Непроста фінансова ситуація та неврегульоване податкове законодавство зумовлюють дедалі більшу потребу платників у консультативних послугах податківців. Тому робота із зверненнями була і є вагомою складовою діяльності державної податкової служби України. І чи не найголовніше завдання податкових органів полягає в оперативному наданні громадянам оптимального комплексу інформаційних, консультаційних та організаційних послуг.

Питання практичної реалізації громадянами України наданого їм Конституцією України права на звернення до органів державної влади регулює Закон України від 02.10.96 р. № 393/96-ВР «Про звернення громадян».

Пропонуємо приклади деяких питань та відповідей на них, з якими звертаються платники податків до ДПІ у Голосіївському районі м. Києва.

Чи обов’язково подавати письмові звернення до ДПІ на українській мові?

Відповідно до статті 6 Закону України «Про звернення громадян» від 13.05.99 р. № 653 громадяни мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об’єднань громадян, посадових осіб українською чи іншою мовою, прийнятною для сторін. 

Рішення щодо звернень громадян та відповіді на них оформляються відповідно до вимог законодавства про мови. Такі рішення та відповіді можуть бути викладені в перекладі мовою спілкування заявника.

Забороняється відмова в прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну належність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення, зазначено у ст. 7 Закону.

Якщо громадянин звертається до податкової інспекції повторно з того ж самого питання, без зазначення причин такого звернення, чи буде надано йому відповідь вдруге?

У статті 8 Закону України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР визначено звернення, які не підлягають розгляду та вирішенню. Зокрема, не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, а також ті звернення, терміни розгляду яких передбачено статтею 17 цього Закону, та звернення осіб, визнаних судом недієздатними.

Рішення про припинення розгляду такого звернення приймає керівник органу, про що повідомляється особі, яка подала звернення.

Будні податківців.

Виходячи із складної фінансово-економічної ситуації, яка склалася в нашій державі, основні зусилля податківців спрямовувалася на максимальне наповнення бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів, викриття резонансних злочинів у сфері оподаткування, забезпечення максимального відшкодування завданих державі збитків та направлення їх до суду, вжиття кардинальних організаційно-практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності боротьби по руйнуванню злочинних схем відшкодування податку на додану вартість, а також викриття та припинення злочинної діяльності фіктивних суб’єктів підприємницької діяльності та «конвертаційних центрів». Пропонуємо увазі деякі резонансні справи, викриті податківцями Голосіївського району м. Києва.

Відлуння «конвертаційного центру»...

На початку року співробітники ГВПМ Голосіївського району столиці викрили діяльність «конвертаційного центру». В ході провадження досудового слідства по кримінальній справі встановлено нові факти злочину. Громадянин Т., для прикриття незаконної діяльності, діючи за попередньою змовою зі своїми поплічниками М., Д. та К., повторно створив фіктивні підприємства, товариства «Т», «С» та «А». Кмітливі «ділки»- бізнесмени використовували створені ними підприємства для підроблення офіційних документів з подальшим використанням їх для досягнення своєї мети — одержання прибутків. Трійця спритних бізнесменів вчинила злочини, передбачені ч. 2 ст.

205, ч. 1, 3 ст. 358 КК України. З липня 2009 року слідчим відділом ПМ ДПІ у Голосіївському районі м. Києва громадянина Т. оголошено в розшук.

 Цього разу пані фортуна не виявила прихильності до трійці... За результатами проведених оперативно-розшукових заходів співробітниками ГВПМ ДПІ у Голосіївському районі м. Києва, в жовтні 2009 року, ініціатора трійці — громадянина Т. доставлено до Голосіївського РУ ГУ МВС України в м. Києві для проведення слідчих дій. Того ж дня слідчим слідчого відділу ПМ Голосіївського РУ ГУ МВС України громадянину Т. оголошено обвинувачення та винесено постанову про поновлення строків по вказаній кримінальній справі.

Запобіжні заходи до громадянина Т. не застосовувались.

«Справжня елітарна» виявилася не такою вже й справжньою.

Податківцями Голосіївського району м. Києва в ході проведення оперативно — профілактичних заходів в рамках операції «Бар’єр», на території ринку «Привокзальний» проведено огляд автомобіля «Мерседес — Бенц» моделі 207. Встановлено, що авто належить громадянину П. 1979 року народження. При огляді автомобіля виявлено придбану для перевезення горілку «Справжня елітарна», виробник ТОВ «Т», Рівненської області, в кількості 2400 пляшки ємкістю 0,5 л, марковану марками акцизного збору з ознаками підробки (нечітка голограма). Орієнтовна вартість товару, що знаходився у машині, становить 38 400 грн.

Вищевказані товарно–матеріальні цінності було вилучено протоколом огляду місця події в присутності та за участю гр. П. та передано на відповідальне зберігання до прийняття рішення згідно чинного законодавства.

Для встановлення факту підроблення марок акцизного збору податківцями відібрано 3 марки акцизного збору і направлено на експертизу до Держзнаку. Згідно акту експертизи надані марки акцизного збору для маркування лікеро-горілчаної продукції вітчизняного виробництва державним підприємством Поліграфічний комбінат «Україна», який є єдиним виробником марок акцизного збору для маркування алкогольних напоїв, не вироблялись і є підробленими.

Запроваджено телефонний зв’язок «гаряча лінія».

З метою дослідження громадської думки щодо роботи податкових органів, забезпечення ефективного зворотного зв’язку з платниками податків державною податковою адміністрацією м. Києва запроваджено телефонний зв’язок «гаряча лінія» .Отже, якщо у Вас виникають зауваження та пропозиції щодо діяльності державної податкової служби Ви маєте можливість зателефонувати на 461 77 00 .

В районних податкових інспекціях м.Києва за пропозицією Голови ДПА м.Києва розміщені скриньки для скарг, зауважень та пропозицій платників податків. Жодне з ваших звернень не залишиться поза увагою!   

Подання звітності в електронному вигляді — стабільний крок до порозуміння.

Подання звітності в електронному вигляді — це реальність, що вже настала, це ще один крок до оперативності, економії робочого часу, а найголовніше, — це спільний крок до порозуміння між податковою службою та платниками податків!

Сьогодні платники податків мають можливість подавати електронну звітність до органів податкової служби через Центр обробки електронних звітів (ЦОЕЗ) Державної податкової адміністрації України за допомогою всесвітньої мережі всього за кілька хвилин а також через Оператора електронної звітності..

Інформація, яка передається засобами Інтернет в електронному вигляді, надійно захищена та зашифрована.

Запитання. Де можна отримати програмне забезпечення для формування та передачі податкової звітності до органів ДПС України?

Відповідь. Програмне забезпечення для формування та передачі податкової звітності до органів ДПС України розміщено на офіційному сайті ДПА України www.sta.gov.ua та ДПА у м. Києві — www.kyivsta.gov.ua. Також, для отримання програмного забезпечення для формування та передачі податкової звітності до органів ДПС України можна звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Запитання. Чи може суб’єкт підприємницької — фізична особа, подавати звітність до податкової в електронному вигляді?

Відповідь. Так. Всю податкову звітність можна сформувати та зберегти у формати XML та подавати до податкової через «Інтернет».

Запитання. Що являє собою електронний підпис?

Відповідь. Електронний цифровий підпис — вид електронного підпису, отриманого за результатом криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача. Електронний цифровий підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа. ( Закон України «Про електронний цифровий підпис»)

Запитання. Хто і для чого використовує електронний цифровий підпис (ЕЦП)?

Відповідь. Електронний цифровий підпис використовується фізичними та юридичними особами — суб’єктами електронного документообігу для ідентифікації підписувача та підтвердження цілісності даних в електронній формі. ( Закон України «Про електронний цифровий підпис»)

Увага !

Шановні платники податків, в зв’язку з епідемією захворювання на грип (каліфорнійський) для зручності та обмеження відвідування податкової інспекції скористайтесь централізованою системою подання електронних звітів це швидкий і надійний обмін електронними документами. для отримання програмного забезпечення для формування та передачі податкової звітності до органів ДПС України можна звернутися до податкової за місцем реєстрації або завітавши на сайти ДПА України www.sta.gov.ua та ДПА у м. Києві — www.kyivsta.gov.ua.

 

ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com