Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Газові пристрасті у розпалі

Під час нещодавньої зустрічі в Ялті прем’єр міністрів України та Росії Юлія Тимошенко зазначила, що попри світову кризу, 2009 рік стосовно газового питання, пройшов абсолютно спокійно. Вперше за 18 років незалежності Україна вчасно разрахувалася за газ. Прем’єр міністр Юлія Тимошенко запевнила свого російського колегу що Україна буде вчасно, акуратно та чітко здійснювати функції з транзиту російського газу. Прем’єрці вдалося домогтися того, що транзит російського газу до Європи, починаючи з 1 січня наступного року, буде здійснюватися за ринковою ціною. Вартість транзиту, таким чином, збільшиться на 60%. А НАК «Нафтогаз України» додатково отримає мільярди доларів доходу.

Коментуючи питання штрафних санцій за недобір газ Україною, Тимошенко заявила в інтерв’ю каналу ICTV: «Путін вже давно сказав, ще, якщо я не помиляюся, з півроку тому, що Росія не має претензій по штрафним санкціям для України за недобір природного газу».

«І всі інсинуації і всі гучні заяви були не з російського боку, а з українського боку. Це там, де заявляла опозиція, президент країни. Всім хочеться чомусь, щоб з України взяли ці штрафні санкції», — вважає прем’єр.

За її словами, всі країни, які споживають російський природний газ «згідно тих встановлених обсягів газу, всі недобрали». «Я переконана, що в підсумку Росія і для всіх інших країн не нарахує в кризу штрафи. Просто Україна перша про це домовилася і показала шлях», — зазначила прем’єр.

Уряд прогнозує середню річну вартість імпортного газу в 2010 році на рівні 260 доларів за тис куб м. Така ціна закладена в затверджений Кабміном проект державного бюджету.

Юлія Тимошенко також вважає, що звернення президента України Віктора Ющенка до свого російського колеги з пропозицією переглянути газовий контракт, що діє, пов’язано зі спробами повернути «РосУкрЕнерго» (Швейцарія). Вона вважає, що подібні спроби продовжуватимуться і надалі.

Днями керівники «Нафтогазу України» та «Газпрому» мають підписати документи щодо нештрафування України за недобір газу цього року і постачань на 2010 рік. За словами голови «Нафтогазу» Олега Дубини, до підписання підготовані документи про скорочення обсягів споживання Україною газу цього року до 25 мільярдів кубометрів.

Президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук каже, що немає гарантій того, що публічна усна обіцянка російського прем'єра РФ Володимира Путіна скасувати штрафні санкції буде неодмінно виконана.

«Може бути підписано щось, що вирішуватиме проблему 2009 року. А на 2010 рік ця проблема залишатиметься, бо це дуже гарний механізм впливу на політику в Україні», — вважає Тодійчук.

Експерт також не очікує нової газової війни цієї зими.

Він нагадав, що «Газпром» втратив щонайменше 15 мільярдів доларів від припинення газопостачання на початку цього року і різке скорочення обсягів закупівлі російського газу Євросоюзом.

Але загроза багатомільярдних штрафних санк­цій, на думку експерта, залишиться на майбутній рік.

Як вважає Тодійчук, це спокушатиме Москву обміняти їхнє незастосування на контроль за українською газотранспортною системою.

Кандидат у президенти Віктор Янукович не бачить альтернативи перегляду газових контрактів із Росією. «Якщо послухати усіх споживачів газу і промисловців, — сьогодні не знайдеться нікого, хто б сказав, що вони задоволені ситуацією на газовому ринку», — сказав він в інтерв'ю «Бі-Бі-Сі».

«А якщо подивитися у майбутнє, якщо ціна на газ зросте на 20%, а також зросте ціна на транзит газу — а її платитимуть і наші споживачі також, — то безумовно це призведе до дуже складного становища на промислових підприємствах», — додав лідер «регіоналів». «Є галузі, на яких фактично не можливо буде працювати в рамках того цінового коридору (який встановлено зараз). Тобто, ціна буде не конкурентноздатною», — сказав він.

На запитання, чи означає це, що треба переглядати угоди з Росією, Янукович відповів: «А що робити? Який інший шлях?»

«Треба або зупиняти виробництва, що неприпустимо в нинішніх економічних умовах, або ж домовлятися, шукати механізм, який дасть можливість встановити, я сказав би так, конкуретноспроможні ціни», — зазначив кандидат у президенти.

«Ми зараз перебуваємо у дискримінаційному становищі стосовно інших країн», — зазначив Янукович.

«Наприклад, візьмімо хімічну галузь. Українські виробники платять найбільшу в світі ціну за газ. Ця ціна зараз становить 254 долари за тисячу кубічних метрів газу. В тій же Польщі ця ціна близько 130 доларів, у Канаді — 114, у США — близько 130-ти доларів. У таких умовах — коли Україна на світовому ринку має частку близько 2-х тільки по азотних мінеральних добривах — ми втрачаємо ці ринки і не знаходимо інші», — сказав він.

«А це означає, що нам треба зупиняти виробництво, втрачати робочі місця і доходи бюджету», — підсумував Янукович.

Екс-президент України Л.Кучма також радить переписати газові контракти: «Кабальні для країни» угоди треба переглядати. Це однозначно. Сьогодні вже всі це розуміють. А спроби видати за велику перемогу усунення посередника «РосУкрЕнерго» взагалі несерйозні: викинули зі схеми українсько-російську комерційну компанію, а замість неї «запустили» на український ринок «Газпром» — могутнього російського державного монополіста!»

«У Ялті Володимир Путін, по суті, погодився на перегляд обсягів поставок і транзиту газу на 2010 рік. Однак поки на правовому рівні не переглянуто питання про санкції, які зараз стосуються лише України у разі недобору обсягів газу. Але не зачіпають Росію — за скорочення обсягів транзиту газу. Правда, В.Путін на словах запевнив, що санкції за 2009 рік не будуть застосовуватися. Україні що, кожен рік доведеться чекати поблажливості?» — зазначив політик.

У секретаріаті президента України В.Ющенка застерігають керівництво НАК «Нафтогазу» від залучення російських кредитів.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба президента.

«Найбільше насторожує інформація нібито про російські кредити для НАК «Нафтогаз України». Якщо в Москві все ж таки буде говоритися про кредит в 1 млрд. доларів, то це не що інше, як здача української ГТС», — сказав Соколовський.

Водночас він позитивно оцінив можливість підписання у Москві документу щодо відсутності штрафних санкцій за недобір газу в 2009 році та скорочення обсягів імпорту російського газу в 2010 році.

Соколовський зазначив, що зволікання уряду із внесенням змін до газових контрактів уже коштувало «Нафтогазу» понад 2 млрд. доларів боргів.

Він додав, що «уряд почав усвідомлювати правоту президента лише після десяти місяців роботи за контрактами».

«За цей час НАК «Нафтогаз України» вже заборгував понад 2 млрд. доларів США і недоотримав ще більшу суму. Через недосконалість контрактів втрат зазнали обидві сторони», — сказав Соколовський.

«Якби запропоновані Віктором Ющенком зміни у контракті були зроблені раніше, то українська сторона не витрачала би зайвих коштів, а російська — не зазнавала б зайвих втрат із-за скорочення обсягів поставок газу через настороженість європейських споживачів», — додав він.

Соколовський зазначив, що надалі обидві сторони зможуть уникнути додаткових втрат лише після внесення у контракти системних змін, «про які чітко і ясно президент написав президенту Росії».

 

За матеріалами інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com