Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Цифри свідчать про проблеми

Шістнадцять дітей з тисячі народжених не доживають в Україні до п’яти років, повідомляється у доповіді Дитячого фонду ООН (UNICEF).

Всього у світі, згідно з доповіддю, з кожної тисячі до п’яти років вмирають 65 дітей. За найбільш свіжими даними ЮНІСЕФ, які наведено у доповіді, — за 2008 рік — на планеті живе 634 млн 631 тис дітей віком до п’яти років.

У регіоні СНД і Центральної Європи середній показник дитячої смертності становить 23 дитини на тисячу — стільки, скільки і в країнах Латинської Америки і Карибського басейну.

З республік колишнього СРСР найкраща ситуація у країнах Балтії, яких віднесено у доповіді до категорії »Індустріально розвинені країни»: в Естонії на тисячу народжених вмирає шість дітей, у Литві — сім, у Латвії — дев’ять.

Далі йдуть Росія і Білорусь — 13, Україна — 16, Молдова — 17, Вірменія — 23, Казахстан і Грузія — 30, Азербайджан — 36, Киргизія та Узбекистан — 38, Туркменія — 48, Таджикистан — 64.

Сумне лідерство за показником дитячої смертності зберігає Африка, де до п’яти років не доживають 132 дитини з тисячі народжених. Найкращий стан — в індустріально розвинених країнах (Євросоюз, Норвегія, Швейцарія, США, Канада, Японія, Австралія і Нова Зеландія).

Найменший рівень дитячої смертності на планеті — у карликових європейських державах — Ліхтенштейні і Сан-Маріно — дві дитини на тисячу. Три дитина до п’яти років з тисячі вмирають у Швеції, Фінляндії і Люксембурзі, а також у Сінгапурі.

У 17 європейських країнах і Ізраїлі цей показник становить чотири дитячі смерті на тисячу.

У Сполучених Штатах з тисячі дітей до п’ятирічного віку не доживають вісім. Варто уваги, що США за цим показником відстають від відомої високими досягненнями у медицині Куби, де рівень дитячої смертності становить шість на тисячу.

В цілому експерти ЮНІСЕФ констатують, що за останні майже два десятиліття рівень дитячої смертності скоротився — у 1990 році до п’яти років не доживали 9% дітей в усьому світі, зараз — 6,5%.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com