Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вибори в Косово

Правляча Демократична партія Косова оголосила про перемогу на перших з часів проголошення незалежності виборах. Про те, що партія лідирує на виборах, повідомив помічник прем’єр-міністра Косова. Офіційні результати очікуються в найближчі години, передає Бі-Бі-Сі.

Явка на недільних муніципальних виборах у Косово, що проголосив в минулому році незалежність від Сербії, склала 42,2%.

Голосування пройшло в 36 з 38 муніципалітетів Косово. У їх числі три нових муніципалітети, в яких більшість населення складають серби — Грачаніца, Клокот і Ранилуг. Вибори в двох інших нових муніципалітетах (також із сербською більшістю) — в північній частині Косовської Митровиці і Партеше, планується провести пізніше.

Спостерігачі відзначають, що місцеве сербське населення більшою мірою взаємодіє з албанським оточенням і владою в Пріштіні.

Міністр у справах Косово і Метохії в уряді Сербії Горан Богданович назвав вибори 15 листопада «нелегітимними». За словами Богдановича, влада Косово вдалася до «численних маніпуляцій та порушень, однак це не допомогло змінити той факт, що явка сербів була низькою».

«Усі, хто брав участь у виборах, повинні зрозуміти, що вони не можуть представляти інтереси косовських сербів», — додав міністр.

Белград неодноразово заявляв, що буде і далі визнавати законними лише ті органи влади, які були сформовані в результаті виборів 2008 року, організованих урядом Сербії.

За даними ЦВК, для участі у виборах 15 листопада було зареєстровано 74 політичних суб’єкта. Це 37 політичних партій, 19 громадських ініціатив, 16 незалежних кандидатів і дві коаліції. У їх числі 34 албанських суб’єкти, 22 сербських і сім бошнякських.

Нагадаємо, що незалежність Косово визнали США, Японія і більшість країн Євросоюзу. 63-ою країною в світі, що визнала незалежність Косова, стала Нова Зеландія. Росія, Китай, Іспанія відмовилися визнати самопроголошену державу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com