Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Закон і вибори

Замглави Секретаріату Президента — Представник Президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук направила в КС висновок Венеціанської ко­місії щодо змін до закону про вибори Президента.

Венеціанська комісія, розглянувши зміни до закону про вибори Президента, зміни до Кримінально-процесуального кодексу та зміни до Кримінального кодексу в частині, що стосуються виборів Президента, винесла критичний висновок, зауваживши, що ці зміни відкидають на крок назад законодавство України. Також Венеціанська комісія констатувала, що деякі з поправок не відповідають міжнародним стандартам. Є зауваження щодо реєстрації спостерігачів, виборців, процедури висування і реєстрації кандидатів; використання ЗМІ; положення, що стосуються громадського спостереження за виборами; принципів формування виборчих комісій, а також способів оскарження дій як в ході виборчої кампанії, так і підсумків голосування.

Марина Ставнійчук висловила сподівання, що в парламенті все-таки можна знайти політико-правовий компроміс і внести необхідні зміни до виборчого закону. Також Ставнійчук висловила надію, що найближчим часом Конституційний суд винесе рішення за поданням Президента та народних депутатів щодо неконституційності окремих положень закону про президентські вибори.

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович спрогнозував, що парламент може врахувати низку зауважень Венеціанської комісії до закону про вибори. Водночас, він зазначив, що при цьому необхідно, «прислухаючись до думки Венеціанської комісії, одночасно враховувати і українські реалії». Лавринович вважає, що висновки Венеціанської комісії — «це, переважно, збалансований погляд на речі, який підтверджує, що зміни, внесені парламентом України, певною мірою покращують законодавство і реалізують ті рекомендації, які раніше приймалися комісією». За його словами, мова йде про позитивне сприйняття Венеціанською комісією скасування норм щодо використання відкріпних посвід­чень, а також про виключення норми про збір під­писів за кандидата і обмеження у фінансуванні виборчих фондів. Водночас, віце-спікер зазначив, що є низка зауважень щодо внесених змін до закону про вибори Президента України. За словами Лавриновича, Венеціанська комісія вважає, що грошова застава кандидатів у Президенти України в розмірі «близько 260 тисяч євро є великою». Він зазначив, що юристам комісії незрозумілий термін технічний кандидат, тому що в європейських країнах «не додумуються до того, щоб застосовувати таку технологію». А для України це серйозна проблема, яка потребує вирішення, зазначив перший віце-спікер.
Лавринович також сказав, що критика Венеціанською комісією норми щодо уточнення списків в останній день виборів була б справедливою, якщо не враховувати те, що представникам комісії «не спадає на думку, що у нас реєстр виборців у такому стані, що якщо його застосувати, то провести вибори взагалі буде неможливо». На його думку, рекомендації комісії щодо розташування кандидатів у виборчому бюлетені не за алфавітом, а відповідно до результатів жеребкування — «це цілком прийнятна річ, але це суто, так би мовити, справа смаку».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com