Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Новий варіант Великого герба України

У п’ятницю на розгляд комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування надійшов законопроект про Великий державний герб України, розроблений трьома народними депутатами, пише видання Коммерсантъ-Украина.

Законопроект, що надійшов на розгляд комітету парламенту з питань держбудівництва та місцевого самоврядування, був розроблений народними депутатами Ганною Герман (Партія регіонів), Оксаною Білозір (Наша Україна-Народна самооборона) та Катериною Ващук (Блок Литвина). Згідно з документом, Великий державний герб являє собою зображення золотого тризуба, увінчаного хрестом. Праворуч і ліворуч від тризуба містяться колосся пшениці, жита та ячменю. У нижній частині герба — зображення схрещених козацької шаблі і мушкета, покритих синьо-жовтою стрічкою, на якій поміщений девіз З нами Бог і Україна, а під стрічкою — гроно калини.

Видання пише, що це вже другий варіант Великого герба, розроблений за останні два місяці. 17 липня Кабмін схвалив і направив на розгляд до Верховної Ради проект закону про Великий державний герб України.

Як повідомив міністр Кабміну Петро Крупко, урядовий законопроект досі не зареєстрований у Верховній Раді, оскільки «проходить редакційну відпрацювання в Міністерстві юстиції».

Разом з тим схвалене Кабміном зображення Великого герба викликало різку критику народних депутатів. «Урядовий варіант не зовсім вдалий. На ньому зображені тільки козак і лев — це символи Львова та Запоріжжя, а де ж решта областей України? Також мене бентежить корона — адже Україна ніколи не була монархічною державою», — пояснив Коммерсантъ-Украина голова комітету парламенту з питань свободи слова та інформації Ганна Герман.

З нею згоден і один з авторів Малого герба, голова Українського геральдичного товариства, член Міжнародної академії геральдики Андрій Гречило. За його словами, у зображенні Великого герба, наданого Кабміном, є «серйозні порушення правил геральдики».

«Україна є республікою, а верх герба вінчає корона — символ монархії, який використовується в гербах європейських держав, де історично була конституційна монархія. Друга геральдична помилка — це зображення надшоломника з гілок якихось рослин без самого шолома. Ніякого смислового навантаження ця деталь не несе. Можливо, художник захотів заповнити порожній простір «, — пояснив Гречило.

Слід зазначити, що критику геральдистів викликало також зображення Великого герба, запропоноване депутатами. «Згідно зі ст. 20 Конституції, на Великому державному гербі повинен бути присутній елемент герба Запорізького війська, а саме — козак з мушкетом. Цього тут немає. Немає також щита, який обов’язковий для кожного герба. На Великому гербі обов’язково повинен бути Малий герб — тризуб, на якому немає ніякого хреста. Колоски різних злаків навіть не знаю, як прокоментувати. Це навіть не герб, а просто картинка «, — додав Гречило.

Він також висловив припущення, що Великий державний герб нашої держави взагалі не потрібен. «Такий герб використовувався у великих імперіях, наприклад у Росії та Австро-Угорщини, які збільшувались, приєднуючи сусідні території, і відображали це у Великому гербі. Один з варіантів вирішення проблеми — скасувати 20-у статтю Конституції і залишити в побуті Малий герб, який і так активно використовується і у внутрішній, і в дипломатичній документації «, — зазначив газеті Гречило.

Нагадаємо, зображення Великого Державного герба, запропонованого Кабміном, містить у собі зображення Малого герба в центрі, по боках від нього — фігури лева і запорізького козака, знизу розташована стрічка, забарвлена в кольори національного прапора, а зверху герб увінчаний короною.

 

 

КоммерсантЪ-Украина

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com