Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хочеш жити — викинь сотовий

Управління досліджень Європарламенту ще в 2001 році ухвалило «вирок» стільниковому телефону: він викликає «схильність до розвитку епілепсії, ослаблення імунітету, виникнення онкологічних захворювань».

Ембріони вмирають...

У Московському інституті біофізики професор Юрій Григорьєв зробив два інкубатори. У кожен поклав по 63 курячих яйця. Над одним «пташиним будиночком» на висоті 10 см підвісили мобільник стандарту GSM. Телефон працював в такому режимі: 1,5 хвилини включений, півхвилини вимкнений. Порушення ембріонального розвитку почалися на третій день. Вилупилися лише 16 пташок! Але і вони опинилися нежиттєздатні. Для порівняння: у інкубаторі, де яйцям не дошкуляли дзвінками, без проблем з’явилося на світ 51 пташеня.

 

діти гальмують...

Алан Пріс, глава від­ділення біофізики Бристольского онкологічного центру, на півгодини дав телефони хлопчикам 10-11 років. У половини з піддослідних вони працювали в режимі розмови, у інших були відключені. А потім учений провів нейрофізіологічні тести. У тих, кому дісталися включені мобільники, всі реакції виявилися уповільненими. Інший експеримент показав, що навіть після двохвилинної бесіди у підлітків 11—13 років змінюється біоелектрична активність мозку. У норму вона приходить лише через дві години. Що це означає? У дитини змінюється на­стрій, вона гірше сприймає матеріал на уроці, почувається кволо на уроці.

 

закипає кров

Угорський біолог Турочи попросив 76 добровольців зробити два дзвінки, по 7,5 хвилини кожен. Організм затремтів всіма фібрами: змінилися біоструми мозку, уповільнився мозковий кровообіг, впав артеріальний тиск. Лікарі зафіксували у під­дослідних неспокій і стрес.

А російський професор Ігор Беляєв, що працює в Стокгольмському університеті, включав телефон поряд з пробірками з людською кров’ю. За годину кров в декількох з них «закипіла». «Ні, вона не нагрівалася, — пояснює дослідник. — Але клітини крові, лімфоцити, поводилися, неначебто у людини був дуже сильний жар — 44 градуси». Ефект «теплового шоку» зберігався 72 години.

 

Опоненти

Але є учені, які кажуть, що все це лише «страшилки» і стільниковий зв’язок цілком безпечний.

Фінн Тахванайнен зміряв пульс і тиск у 32 чоловік після 35-хвилинної бесіди. І жодних проблем не виявив.

Італієць Калабрезе не виявив впливу електромагнітного поля телефону на пам’ять і пізнавальні здібності 52 добровольців.

«Ми провели безліч дослідів на щурах і мавпах. І на дитинчатах, і на вагітних самицях. І не виявили дії мобільних телефонів ні на розвиток раку мозку, ні на роботу центральної нервової системи, ні на розвиток потомства, ні на біохімію крові або поведінку тварин» — впевнений Майкл Свікорд, співробітник наукової лабораторії компанії «Моторола» в Каліфорнії.

Правда, за дивним збігом більшість таких досліджень була оплачена підприємствами-виробниками мобільних слухавок...

 

Підсумуємо факти

Мобілка — це маленька мікрохвильовка, яка нагріває мозок. Мало того — сигнал мобільника на відміну від Свч-печі складний, модульований, і організм реагує на нього гостріше. Процеси в головному мозку відбуваються на електрохімічному рівні. Це дуже складний, тонко організований «комп’ютер». Під час розмови ми б’ємо по його нейронах електромагнітним дрюком. Особливо сильно страждає кора головного мозку. Цей орган сприймає електромагнітні випромінювання, як око — світло, а вухо — звук.

2 По дії на мозок мобільний телефон не можна порівнювати ні з комп’ютером, ні з телевізором. Важлива не потужність апарату, а те, що він прикладається до вуха. Адже джерело електромагнітного поля знаходиться дуже близько до мозку.

Мозок безперечно реагує на втручання в його нормальну роботу. Він чинить опір, включає механізм компенсації, але в якийсь момент не витримує і може дати збій.

 

Що робити

Олег Григорьєв, директор Центру електромагнітної безпеки, заст. голови Національного комітету із захисту від неіонізуючих випромінювань (Росія) радить: «Кожна розмова повинна тривати не більше трьох хвилин, перерва між дзвінками — мінімум 15 хвилин. При цьому використовуйте гарнітуру «хендс фрі», апарати з технологією бездротового зв’язку «блю тус» або пишіть SMS. Головне — прибрати телефон подалі від голови.

Чи можна носити телефон на поясі? «Були припущення, що випромінювання стільникового, якщо він висить поряд із статевими органами, може пригнічувати сперматогенез, — розповідає Олег Олександрович. — Але виявилось, що цю давню і стійку функцію організму не так-то просто подавити! Мозок набагато раниміший». Вчені з МДУ (Росія) виявили, що від мобільника чахнуть дріжджові грибки і оцтовокислі бактерії. А це означає, що апарат на поясі або в кишені — поряд з кишечником — може зіпсувати життя одному з 500 мікроорганізмів, що мешкають там! А вони вже знайдуть, як помститися безтурботному господареві.

Експерт Олександр Мілкус вважає: «Нас вже лякали — спочатку телевізорами (нервова система приходить в непридатність), потім комп’ютерами (від випромінювання можна облисіти), Вижили! Тепер нам говорять: біда від мобільників. Але як розібратися нетямущій людині, які дослідження об’є­ктивні, а які проведені для того, щоб скомпрометувати ринкового конкурента? Зрозуміло, що якийсь вплив мобільник на ор­ганізм чинить. Але і праска небезпечна — і вона випромінює. Як бути? Простіше дотримуватися нехитрих правил безпеки. І при цьому продовжувати тиснути на виробників телефонів — хай удосконалюють свою продукцію! На початку 90-х лаяли виробників комп’ютерних моніторів. Ті узялися і екрани вдосконалили. Нинішні монітори у декілька разів безпечніші за своїх попередників. Тепер всім світом візьмемося за виробників мобільних телефонів».

 

Юлія Смирнова
КП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com