Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Уроки економної їзди

Зростання цін на пальне стало таким же звичним, як цвітіння каштанів. Ми бурчимо, обурюємося і. продовжуємо їздити по-старому. А потрібно використовувати теорію, раціональне водіння, а також стежити за технічним станом авто, щоб знизити витрати бензину.

Трохи теорії.

Кожен автомобіль має певну масу. Щоб розігнати його до деякої заданої швидкості, необхідно витратити енергію. Чим швидший розгін, тим більше її знадобиться. А оскільки енергія зберігається в пальному, то і спалюється його в циліндрах двигуна більше.

При постійній швидкості витрата палива відносно менша, але, оскільки сила опору повітря пропорційна квадрату швидкості, витрата бензину помітно росте на високих швидкостях. Потрібно враховувати і таку характеристику, як питому ефективну витрату палива. Це кількість пального, необхідна для отримання 1 к. с. на годину. Цей показник досягає найменшого значення (приблизно 180-220 г/к. с./год.) при 2800-3500 об/хв.

Виходячи з теорії, щоб витрачати менше пального, потрібно рідше розганятися, не розкручувати двигун до високих обертів і своєчасно переходити на вищу передачу. Педаль газу необхідно натискати плавно, щоб уникнути збагачення суміші в режимі розгону і якомога рідше користуватися гальмами. Тобто, найбільш економний режим — це рівномірний рух на вищій передачі при невеликих обертах. Його в коробках-”автоматах” реалізує комп’ютер, коли водій вибирає економічний режим. З “механікою” все доведеться робити самостійно, що, на жаль, не завжди можливо.

У одному і тому ж місті витрати пального на аналогічних автомобілях у різних водіїв можуть відрізнятися на 10- 20 %. Якщо ви хочете заощадити паливо, почніть з вибору маршруту. Краще проїхати трохи більшу відстань, але не зупинятися на світлофорах і в пробках. Особливо це допомагає у великих містах. Враховувати потрібно все — час доби, день тижня, сезон, наявність тих або інших установ в районі.

Вуличний слалом практично не дає виграшу в часі. Найраціональніший режим — це рух в загальному потоці. Плавно розженіться і своєчасно переходьте на підвищену передачу. Для автомобілів, оснащених тахометром, краще тримати оберти в межах 2000-3000 об/хв. На рівних ділянках можна їхати і на п’ятій передачі, але при занижених обертах іноді витрати будуть вищі, ніж на четвертій при тій же швидкості. Якщо тахометра немає — орієнтуйтеся по спідометру, перемикаючись з 1-ї на 2-гу при 20-30 км/год., з 2-ю на 3-ту — 40 км/год., з 3-ї на 4-ту — 60 км/год. Іноді можна використовувати перемикання через передачу, наприклад, перша — друга — четверта.

При уповільненні на інжекторних автомобілях і карбюраторних, оснащених ЕПХХ, використовуйте гальмування двигуном, знімаючи ногу з педалі газу. В цьому випадку в певному діапазоні оборотів (1,5-2 тис. об/хв.) електроніка відмикає подачу пального. На карбюраторних автомобілях без ЕПХХ економічніше використовувати накат, тобто рух з вимкненою передачею, якщо попереду на світлофорі горить червоний.

При тривалих зупинках в заторах або на світлофорах можна глушити двигун. Загальний принцип економічної їзди в місті — вибирати максимально рівномірний режим руху, перед перешкодою завчасно припиняти розгін, переходячи на накат або гальмування двигуном.

Як і в місті, по трасі необхідно рухатися рівномірно, без непотрібних прискорень і уповільнень. Оптимальна швидкість, що дозволяє отримати високу середню швидкість і мінімальну витрату пального — 90-100 км/год. Збільшення її вище ніж 100 км/год. приводить до помітного зростання витрати бензину.

Якщо ви часто їздите за містом, проведіть експеримент: заправтеся “під пробку” і запишіть дані спідометра (або обнуліть дані добового пробігу). На заправці в кінцевому пункті знову заправтеся до максимуму і порахуйте витрату. Наступного разу зміните режим їзди (наприклад, швидкість — не вище 100 км/год.) і знову заміряйте витрату. Таким чином, можна обчислити раціональний режим для конкретного маршруту. Якщо потрібно “дотягнути” до заправки — займіть правий ряд і рухайтеся з мінімальною швидкістю на вищій передачі.

Розганяючись за містом, потрібно щонайшвидше вийти на вищу передачу і, відповідно, на “крейсерську” швидкість.

На довгих спусках використовуйте режим гальмування двигуном, а на карбюраторних машинах без ЕПХХ — накат, але не глушіть двигун! На слизьких дорогах, а також на крутих спусках і в горах накатом не користуйтеся.

Тільки справний автомобіль може забезпечити мінімальну витрату пального. До збільшення його приводить цілий ряд несправностей в системах живлення, запалення і шасі автомобіля. Частина потужності (і пального!) витрачається для забезпечення роботи додаткового устаткування. Наприклад, кондиціонер, що працює на максимальній продуктивності, може збільшити витрату бензину на 1-2 л/100 км. Тому на невеликих швидкостях (до 60 км/год.) іноді вигідно відкрити вікна і не вмикати кондиціонер.

Кожна з цих складових робить свій невеликий внесок. Але якщо в сумі вдасться заощадити всього 10-15 %, це якраз і будуть ті 40-50 копійок, на які подорожчав бензин.

З підвищенням швидкості росте і витрата бензину, причому чим вища швидкість, тим більший “апетит”.

До 5-ї передачі включно при швидкості 60 км/год. витрати бензину знижуються, а на 6-й при тій же швидкості вони зростають. Тому їздити на дуже низьких обертах недоцільно.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com