Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В Україні знижується смертність і зростає народжуваність

У другому кварталі 2009 року в Україні зберігалася тенденція до різкого зниження смертності в Україні, повідомив міністр юстиції України Микола Оніщук.

Якщо в I кварталі поточного року в Україні було зафіксовано 21-23-відсотковий спад смертності у порівнянні з аналогічними періодами 2007 і 2008 років, то у ІІ кварталі цей показник знизився ще на 3%.

У цілому, за квітень-червень 2009 року в Україні померло 155 658 тисяч осіб, тоді як за січень-березень - 160 587 тисяч осіб.

Більше того, у ІІ кварталі поточного року збільшився показник народжуваності. Якщо з січня по березень в Україні народилося майже 106 тисяч немовлят, то в квітні-червні народилося 108 584 тисяч немовлят.

Рекордним є також показник співвідношення кількості народжених і кількості померлих громадян. Цей показник є найкращим, принаймні, за останнє десятиліття, зазначили в Мін’юсті.

Зокрема, якщо, наприклад, протягом перших кварталів 2007-2008 років кількість народжень до кількості смертей було у співвідношенні 1:1,8 і 1:1,7, то в I кварталі 2009 року цей показник склав 1:1,5. А у ІІ кварталі цього року цей показник досяг співвідношення 1:1,4.

При цьому, якщо в перших кварталах 2007-2008 роках смертність перевищувала народжуваність у всіх регіонах, то в I кварталі 2009 року одразу в чотирьох регіонах зафіксовано перевищення кількості народжених до кількості померлих. Зокрема, у Волинській - на 0,5%, в Закарпатській - на 2%, у Рівненській області - на 1%, в Києві - на 7%.

У ІІ кварталі поточного року народжуваність в цих регіонах до смертності зросла ще більше. Зокрема, у Волинській області кількість народжень на 22% перевищила кількість померлих, в Києві - на 9%, Рівненській області - на 8%, Закарпатській області - на 7%.

Нагадаємо, раніше голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва, посилаючись на прогнози ВООЗ щодо демографічної ситуації в Україні, заявила, що до 2030 року в країні може залишитися 30 мільйонів осіб, якщо галузь медицини буде залишатися на такому «катастрофічному рівні».

 

За матерiалами: УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com