Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Знайшли зниклу субмарину

Затонулий в 1940 році під час радянсько-фінської війни підводний човен С-2 виявлено у водах Швеції.

Він став першим радянським човном, що зник у бойових умовах. Його пошуки велися протягом десяти років. Знахідку виявила група шведських розвідувачів, які за допомогою підводної камери з дистанційним керуванням два роки тому знайшли неподалік від Аландських островів ще одну субмарину Щ-305. Човен вважається військовою морською могилою, точне його місцезнаходження буде повідомлено відповідним шведським інстанціям, які приймуть остаточне рішення про публікацію координат або збереження їх у таємниці. Як розповів підводник-пошуковик Бьорн Русенлеф, «ми почали пошук С-2 десять років тому, і щоліта безрезультатно досліджували передбачуваний квадрат його зникнення. Надія практично вичерпалася, коли раптом сонар виявив човен. Носовий відсік було підірвано — мабуть, він підірвався на міні. Тому ідентифікація зайняла дуже тривалий час».

Катастрофа субмарини С-2 в протоці Шадрах Кваркен (Південний Кваркен) була першою бойовою втратою підводників, до того ж вона виявилася найбільшим по водотоннажності кораблем, що знищено в ході цієї війни. Крім того, це був перший випадок масової загибелі особового складу флоту під час бойових дій — пропали безвісти всі 50 осіб екіпажу. Човни серії С було побудовано в 1935-1938 рр. на Балтійському суднобудівному заводі імені Серго Орджонікідзе в Ленінграді, і вони стали першими середніми човнами ВМФ СРСР вітчизняної споруди. Вони мали дуже гарні для того часу морехідні та бойові якості.

Інформація про бойові дії С-2 в ході війни 1939-1940 рр., що міститься в Російському державному архіві ВМФ, невелика. Головні джерела — вахтовий журнал, журнал бойових дій та інші документи — зникли разом із самим човном.

Відомо, що перед екіпажем С-2 стояло завдання прориву в Ботнічеську затоку і бойових дій на морських комунікаціях противника. Найбільшою небезпекою для підводних човнів в районі Південний Кваркен були мінні загородження, шведські та фінські кораблі протичовнової оборони, які охороняли конвої, і підводні скелі.

Згідно із однією з версій, яку висунуто Військовою Радою Балтфлота одразу після загибелі підводного човна, С-2 затонув в результаті підриву на підводній міні. Він міг опинитися на мінному полі в результаті недостатнього знання глибинних течій: лоції з цього району Балтики були відсутні, а карти були неточними.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com