Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Північна Корея провела ядерні випробування

Північна Корея провела випробування ядерної зброї. Офіційний Пхеньян підтвердив інформацію про успішно проведене ядерне випробування.

За даними південнокорейського новинного агентства Yonhap, випробування було проведене в районі міста Кільчжу на північному сході КНДР. У зв’язку з ядерним випробуванням президент Пів­денної Кореї Лі Мін Бак скликав екстрене засідання ради національної безпеки.

Повідомляється, що в районі ймовірного ядерного випробування було зафіксовано «штучний» землетрус магнітудою 4,5. Епіцентр землетрусу, уточнює CNN з посиланням на Геологічну службу США (USGS), був на глибині десяти кілометрів.

Північна Корея повною мірою готова відбити будь-який напад з боку Сполучених Штатів, заявив офіційний Пхеньян, передає Бі-Бі-Сі.

«Цілком зрозуміло, що після зміни американської адміністрації у ворожій політиці США стосовно КНДР нічого не змінилося», — пише північнокорейське агентство.

Основній критиці піддалися щорічні спільні навчання американських і південнокорейських солдатів, яких Пхеньян називає «безвідповідальними». «Наша армія і наш народ готові до битви, якщо США зроблять якийсь необачний крок», — зазначив Пхеньян.

Крім того, Пхеньян має намір здійснити нові запуски ракет малої дальності, повідомило агентство «Ренхап» з посиланням на неназвані офіційні джерела. Крилаті протикорабельні ракети буде запущено в акваторію Жовтого моря з пускових установок, які розташовуються в районі західного узбережжя країни, додає ИТАР-ТАСС.

25 травня було здій­снено запуски трьох зенітних ракет, що було розцінено як попередження американським літакам-розвідникам, які ведуть спостереження за ситуацією навколо ядерного полігону на півночі.

«КНДР оголосила про заборону на проходи суден в акваторії, прилеглій до провінції Пхенан-Намдо, в період з 25 по 27 травня цього року», — повідомило джерело. У Сеулі вважають, що пуски протикорабельних крилатих ракет типу KN-10 (дальність польоту до 160 км) будуть здійснені саме в цей період часу.

Тим часом представник США в ООН Сюзан Райс Закликала Радбез розпочати роботу над новою резолюцією щодо КНДР у найближчий час.

У понеділок члени Радбезу ООН на екстреній зустрічі, де обговорювалися можливі санкції щодо КНДР, вирішили негайно розпочати роботу над новою резолюцією.

Представник Росії при ООН Віталій Чуркін заявив після засідання, що учасники обговорення висловили рішучу незгоду і засудили цей крок Північної Кореї.

Генсек ООН Пан Гі Мун раніше заявив, що факт здійснення Пхеньяном підземних ядерних вибухів викликає у нього глибокі побоювання не лише як у голови ООН, але і як у громадянина Південної Кореї.

За його словами, дії КНДР є прямим порушенням санкцій ООН і йдуть урозріз спробам приборкати розповсюдження ядерної зброї. Він висловив надію, що Радбез вживатиме усіх, як він висловився, необхідних заходів.

Колишній співробітник ЦРУ Фрітц Ермарт, який займав посаду голови нацради США з розвідки і працював в області російсько-американських відносин під час «холодної війни» і після її закінчення вважає, що ядерне випробування було проведене КНДР з метою добитися поступок з боку нової американської адміністрації.

При цьому він не висловив здивування самим фактом проведення випробування. «Рано чи пізно вона (влада КНДР — прим.ред) повинна була спробувати поліпшити результати випробування 2006 року і, схоже, зробили це», — підкреслив колишній американський розвідник.

Цікавим, на думку Ермарта, є той факт, що російська влада виявилися однією з перших, хто під­твердив сейсмічну ін­фор­мацію про випробування, «ймовірно для того, щоб зайвий раз підтвердити свої можливості у цьому регіоні», — зазначив він.

На його думку, Москва бажає бути разом з міжнародним співтовариством, проте прагне уникнути повної ворожості по відношенню до Пхеньяну з тим, щоб «зберегти свої важелі впливу, як на цю сторону, так і на інших учасників переговорів».

Нагадаємо, що перше підземне випробування ядерного пристрою КНДР провела 9 жовтня 2006 року. Після цього Рада безпеки ООН схвалила резолюцію, яка обмежує постачання Пхеньяну продукції і технологій, які можуть бути використані у військових цілях, зокрема, для збагачення урану. Північна Корея зі свого боку обіцяла відмовитися від ядерних озброєнь, як тільки перестане відчувати загрозу з боку США.

Про відновлення своєї ядерної програми і вихід із шестисторонніх переговорів про денуклеаризацію Корейського півострова КНДР заявила 14 квітня цього року. Пхеньян також пообіцяв провести випробування ядерної зброї і міжконтинентальної балістичної ракети «в цілях самооборони» і вислав з країни інспекторів МАГАТЕ.

Заява Пхеньяну прозвучала у відповідь на рішення РБ ООН, яка засудила запуск північнокорейської ракети із супутником. У переговорах, які велися з 2003 року, брали участь Росія, США, Китай, КНДР, Республіка Корея і Японія.

У травні представник МЗС КНДР заявив, що країна укріплюватиме власні сили ядерної оборони, якщо США не відмовляться від політики силоавого тиску на Пхеньян. За його словами, нова адміністрація США за перших 100 днів при владі продемонструвала, що ворожа політика США відносно КНДР залишається незмінною.

Що характерно, в Пхеньяні заявляють, що ни­ні­ш­ній ядерний вибух був набагато потужнішим порівняно з попереднім.

Міністри закордонних справ Азії і Європи у вівторок засудили цей крок, назвавши його очевидним порушенням резолюцій ООН. Схвалена після перших випробувань 14 жовтня 2006 року резолюція РБ ООН 1718 вимагає, щоб КНДР не проводила жодних нових ядерних випробувань або запусків балістичних ракет, а також знов приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, з якої вона вийшла у 2003 році.

Раніше президент США Барак Обама також звинуватив КНДР у відході від схвалених зобов’язань.

Випробування також засудили країни, які є сусідами з Північною Кореєю, найбільші держави світу і міжнародні організації.

Китай — найближчий політичний союзник КНДР — засудив дій Пхеньяну. «Уряд Китаю заявляє свій рішучий протест у зв’язку з проведеним КНДР ядерним випробуванням», — цитує інформаційне агентство Синьхуа представників міністерства закордонних справ Китаю.

Росія закликала КНДР повернутися до обговорення ядерної проблеми в рамках шестисторонніх переговорів.

Рада НАТО також закликала владу КНДР «утриматися від будь-яких дій, які можуть сприяти зростанню напруженості, і відновити діалог в шестисторонньому форматі». Крім того, Рада НАТО зажадала від Північної Кореї повністю виконати всі відповідні резолюції Ради Безпеки ООН і знищити ядерну зброю.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com