Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пункт анонімного прийому немовлят

У Львові відкрилося «Вікно життя» — спеціальний пункт, де матері можуть анонімно залишити свою новонароджену дитину. Це перша установа такого ґатунку в Україні.

Проект організували місцеві меценати разом із медиками. Його відкрили на вулиці Дж. Вашингтона, 6, у Львівському перинатальному центрі, повідомляє ЗІК.

У безлюдному місці біля пологового будинку встановили вікно, яке відчиняється з вулиці. На спеціальне ліжечко мати може покласти дитину, про що лікарям повідомить світловий і звуковий сигнал.

Біля вікна немає відеокамер, зсередини воно запнуте завісками, і ніхто, якщо прийде мама і відчинить його, не стежитиме за нею або не питатиме особистих даних.

Медики кажуть: підкинувши немовля лікарям, матері зберігають йому життя. Адже з початку року у Львові тричі знаходили малюків на смітниках. Їх народжували безпритульні жінки, а також студентка, яка приховувала вагітність. Якби немовлят підкинули у пологовий будинок, вони б залишилися живі.

«Ми хочемо, щоб людина, яка народила поза лікувальним закладом, знала місце, куди вона може максимально швидко принести дитину, де врятують життя цій дитині. Не залишить її в підворітті, не залишить в холодному під’їзді, не залишить на смітниках, а принесе сюди», — сказала Лариса Янів, головна лікарка Львівського перинатального центру.

«До нас телефонують достатньо багато таких матерів. Кажуть, що вагітні на сьомому-восьмому місяцях, на обліку не стоять, ніхто не знає про вагітність, буває, що вчаться в ПТУ або коледжах, і прохають допомоги», — зазначила вона.

Львівське «Вікно життя» — аналог проекту Okno Zycia католицької благодійної організації «Карітас» у польському Кракові. Краківське «Вікно життя», яке функціонує з 2006 року, так само відкривається ззовні, обладнано вентиляцією і підігрівом, аби життю новонароджених ніщо не загрожувало. Після закриття вікна черниці отримують спеціальний сигнал, щоб прийняти дитину.

Пізніше подібні «вікна» відкрилися у Варшаві, Ченстохові та Познані. «Карітас» також збирається відкрити «вікна» у всіх 43 польських єпархіях.

Польські католики, у свою чергу, перейняли цей досвід в інших країн Європи. Колиски для «зозуленят» є у Швейцарії, Угорщині, Чехії, Австрії, Італії, Німеччині.

Деякі країни, проте, відмовилися від цього. Наприклад, в результаті запеклих дебатів у Голландії «вікна» були визнані порушенням закону. Основні аргументи «проти»: відсутність санкцій і можливість безкарно відмовитися від дитини заохочує безвідповідальність бать­ків.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com