Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У Лондоні Знайдено мозковий центр піратів?

Сомалійських піратів, які атакують кораблі в Аденській затоці й Індійському океані, направляє до цілей команда «консультантів» у Лондоні, запевняє іспанська радіостанція, яка нібито отримала документ європейської військової розвідки, пише The Guardian.

У документі, який знайшли на радіо Cadena SER, мовиться, що лондонська команда та пірати підтримують контакт по супутниковому телефону.

Повідомляється, що групи піратів мають «добре розташованих інформаторів» у Лондоні, які постійно контактують з контрольними центрами в Сомалі, де вирішується, які судна захоплювати. Лондонські «консультанти» допомагають піратам знаходити цілі, повідомляючи їм інформацію про вантажі та курс судна.

Принаймні одного разу пірати залишалися у контакті з лондонськими інформаторами із захопленого корабля, згідно з інформацією його власників.

Інформаційна мережа піратів поширюється на Ємен, Дубаї і Суецький канал, повідомляє документ.

Документ розвідки, найімовірніше, був наданий європейським війсь­ково-морським силам.

Інформація дає можливість більш організованим піратам вивчати свої цілі заздалегідь, навіть тренуючись декілька днів для захоплення певного судна, говорить Cadena SER. Старші пірати піднімаються на корабель, вже коли він підходить ближче до Сомалі.

Капітани атакованих суден виявляли, що пірати знають усе: від планування корабля до порту прибуття. Судна, які захопили з таким рівнем знань, це грецький Titan (на борту якого був один українець), турецький Karagol та іспанський траулер Felipe Ruano.

У кожному з цих випадків, мовиться в документі, пірати знали все про вантаж, національність екіпажу та курс судна.

Прапор судна також має значення при виборі мети: британських суден уникають дедалі більше. Це не пояснюється нічим, крім того, що пірати не хочуть привертати увагу британської поліції до своїх джерел інформації в Лондоні, вважає радіостанція.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com