Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Тютюн від ВІЛ/СНІД

Міжнародна група вчених запропонувала дешевий спосіб отримання великої кількості білка, здатного нейтралізувати ВІЛ-інфекцію.

У ході експерименту із генетично-модифікованим тютюном їм вдалося отримати 60 грамів білка, а це достатньо для одержання 1 мільйона доз мікробіцидного гелю для захисту від ВІЛ, — пише Proceedings of the National Academy of Sciences.

Як зазначили фахівці, розробка мікробіцидних гелів для захисту від СНІДу може стати серйозним кроком у профілактиці ВІЛ-інфекції у країнах, що розвиваються, а також, додали вчені, захистити здоров’я жінок, які не завжди мають можливість наполягати на безпечному сексі.

Випробування гелів для захисту від ВІЛ до цього часу не мали бажаних результатів. Проте, експерти припускають, що більш перспективною речовиною для подібних продуктів може стати бі­лок гриффітсин, здатний зв’язуватися із вірусом імунодефіциту і перешкоджати його проникненню у клітку.

Американські ж вчені знайшли більш дешевий спосіб видобутку цього білка: вони заразили рослини тютюну вірусом тютюнової мозаїки, у який було вбудовано ген, що кодує гриффітсин. У під­сумку модифіковані рослини стали виробляти потрібний білок у достатніх для промислового виробництва обсягах.

Крім того, раніше інша група вчених зі США досліджувала особливості роботи імунної системи хворих на ВІЛ, якому властива мала схильність до прогресування, та виявила зда­тність організму боротися із вірусом шляхом комбінації різних антитіл.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com