Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Прохідний бар’єр на виборах до ВР можуть скасувати?

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає за необхідне скасувати прохідний ба­р’єр на парламентських виборах.

Про це він сказав на прес-конференції у Дні­пропетровську, передає УНІАН.

Литвин вважає, що зміна виборчої системи призведе до оновлення складу Верховної Ради на 80%, а за умови проведення виборів на основі чинного законодавства — лише на 10%.

«Якщо не змінити виборчу систему, нові вибори нічого не дадуть, просто поміняється співвідношення у парламенті», — вважає спікер парламенту.

Відповідаючи на запитання про можливість дочасних парламентських виборів, Литвин не виключив, що вони можуть відбутися для того, щоб «обкатати нові технології, перевірити ряди політичних сил, можливо, заради того, аби посунути конкурентів на президентських виборах та отримати мандат у Верховній Раді через непередбачуваність результатів президентських перего­нів».

Нагадаємо, нещодавно Литвин заявив, що вважає очевидним проведення дострокових парламентських виборів. Однак, за словами спікера все буде залежати від кількох чинників.

«Перш за все, від людей: якщо влада буде й надалі адекватною, зрозуміло, що чаші вагів і далі схилятимуться до того, щоб вчергове жити надіями, що після виборів вона почне працювати», — сказав Литвин.

При цьому голова Ради зазначив, що сьогодні в певних політиків є велике бажання «зводити державу ще раз на вибори».

Причина цього бажання, за словами Литвина, не в тому, «щоб відновити владу... а для того, щоб вкоренити, зацементувати себе при владі, використовуючи маніпулятивні дії і технології», — вважає Литвин.

Торкаючись нещодав­ніх дострокових виборів до Тернопільської обласної ради, Литвин назвав результати цих виборів шокуючими. Спікер під­креслив, що можна говорити про те, що фальсифікація результатів виборів у Тернополі була в межах 20%.

Раніше Литвин казав, що вважає за необхідне відмінити прохідний бар’єр за умови проведення парламентських виборів за відкритими списками.

Спікер зауважив, що на сьогоднішній день існує дуже багато розбіжностей за мовною ознакою, на релігійному ґрунті, в питаннях зовнішньої політики, тому потрібно зробити все, щоб настрої людей повністю були представлені у парламенті. «У зв’язку з цим я вважаю, що треба відмінити бар’єр», — сказав Литвин.

Голова ВР вважає, що на сьогоднішній день необхідно чітко визначитися, яка буде в Україні система організації влади.

«У зв’язку з цим нам треба усунути лідерів партій, адміністрації партій від визначення того, кому бути депутатом, а кому не бути. Це право має належати виключно людям», — сказав він.

При цьому, вважає Литвин, питання щодо виборчого законодавства має бути обговорено спільно Президентом, прем’єр-міністром, лідерами фра­кцій.

За словами голови ВР, саме після визначення, яким має бути рішення, повинен бути підготовлений єдиний законопроект.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com