Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Потрібно вміти домовлятися

Україна повинна бути єдиною при відстоюванні своїх інтересів у співпраці з Росією, переконаний голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, лідер громадської організації «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Гриценко наголосив, що Росія узяла курс на відновлення статусу «супердержави», який був утрачений після розвалу Радянського Союзу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Росія чітко визначає, формулює і просуває свої національні інтереси. Це треба сприймати як факт або як дощ, який ми не в змозі відмінити. Україна повинна діяти так само», — наголосив український політик.

За його словами, Україна повинна чітко сформувати свій державний інтерес і відстоювати його у відносинах з Росією точнісінько так, як і з будь-якою іншою державою.

«Ключовими позиціями тут є, по-перше, наша єдність у відстоюванні власного інтересу, а по-друге — договірна здатність», — сказав Гриценко. Він пояснив, що мова йде про єдність президента, уряду та парламенту. «Якщо ми єдині — ми відстоїмо свій національний інтерес, якщо ж діємо з розчепіреними пальцями — нас розведуть. І розводять. Причому не тільки в Москві — так само розведуть у Бухаресті, Варшаві, Брюсселі, Вашингтоні і в будь-якій іншій столиці», — вважає політик.

Крім того, на думку Гриценка, Україна повинна виходити зі своєї договірної здатності і обіцяти тільки те, що зможе виконати.

«Я думаю, що Росія вже втомилася від тієї України, з якою вона співпрацювала впродовж багатьох років. І вона б хотіла бачити в Україні прагматичну і єдину владу, яка говорить і досягає результату», — наголосив він.

«При цьому повторюю: Росія не зміниться — вона буде налаштована на просування і захист своїх власних інтересів. На її місці ми б діяли так само. А ось чого ми ніколи не робили — так це не діяли так на своєму», — констатував Гриценко.

У свою чергу НАТО та Європейський союз повинні кардинально переглянути основи свого внутрішнього устрою і функціонування, переконаний Гриценко.

«Можу сказати, що якщо НАТО і ЄС кардинально не переглянуть основи свого внутрішнього устрою і механізми функціонування, то в цих структурах будуть з кожним роком все менш зацікавлені як нинішні, так і потенційні нові члени. Не прогнозуватиму, що НАТО і ЄС незабаром розваляться, але те, що вони перестануть бути безальтернативними центрами тяжіння для інших країн Європи — це цілком можливо», — сказав Гриценко.

На думку депутата, перегляд внутрішнього устрою цих міжнародних організацій необхідний, оскільки, з одного боку, присутній демократичний характер ухвалення рішень на основі консенсусу, а з іншої — нездатність ухвалювати оперативні і ефективні рішення.

«І у ЄС, і в НАТО це відчувають самі країни-члени, їх турбує дисбаланс по лінії «вартість-ефективність», а саме — висока вартість і низька ефективність. Витрачаючи щорічно сотні мільярдів, трильйони на підтримку цих організацій, в нинішніх політичних умовах країни-члени не можуть розраховувати, що вони будуть ефективними, і це розчарування росте», — вважає Гриценко. Український політик також не відкидає, що на фоні необхідності кардинального реформування системи управління матеріальними і фінансовими потоками на планеті, яка показала свою абсолютну неефективність, питання військової безпеки відійдуть на другий план для всіх країн.

Аналізуючи перспективи України на сьогодні вступити в НАТО, Гриценко назвав їх нульовими і наголосив, що це питання довгострокової перспективи, оскільки населення країни повинно зрозуміти суть цієї організації, усвідомити всі плюси і мінуси співпраці з нею.

Також політик переконаний, що референдум про долучення України до НАТО потрібний. «З урахуванням політизації цього питання, нерозуміння значною частиною нашого населення суті НАТО, перспектив, плюсів і мінусів співпраці з НАТО, з урахуванням того, що це питання розділило наше суспільство навпіл, я переконаний, що в час, коли Україна і НАТО дозріють для реального розгляду цього питання, вирішувати його потрібно буде виключно через референдум», — наголосив він.

Гриценко переконаний, що зараз, на фоні кризи і відсутності тенденції його подолання, на фоні падіння рейтингів всіх впливових політичних сил, розмови про зовнішньополітичне питання не на часі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com