Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нас чекають нові неприємності

За останні півроку автомобілісти відчули на собі декілька підвищень цін на паливо, драконівські штрафи і величезний тра­н­спортний збір.

Але на цьому зростання витрат не обмежиться. Як відомо 20 лютого президент України підписав закон, що дозволяє кабінету міністрів вводити тимчасову надбавку до мит, у тому числі і на автомобілі. Тепер податкове навантаження на імпортні машини збільшиться на 13% і складе всього 23 %. Це зроблено попри вислови віце-президента Єврокомісії Гюнтерта Ферхойгена, який попередив Україну про негативні наслідки підвищення мит: «Я б радив навіть не думати про це, це неможливо, ви ж вступили до ВТО! Або ви повинні бути готові до серйозних наслідків».

Не змінили рішення Президента і прогнози експертів, які і без 13 % надбавки передрікали падіння автомобільного ринку в 2009 році на 60-70%. Зараз нічого і братися за прогнози, дуже вже непередбачувана склалася політична ситуація в країні. Ясне одне, нові автомобілі дорожчатимуть.

Ще одна неприємна новина полягає в тому, що подорожчати може і паливо. Причиною цьому може стати зареєстрований у Верховній Раді законопроект, який допускає включення транспортного збору в ціну палива. І як вже склалося традиційно, народні депутати запевняють, що нова система оподаткування збільшить надходження до бюджету. Якщо закон все ж таки буде прийнятий, то з урахуванням транспортного збору паливо подорожчає десь на 2%. На думку народних депутатів, нова система оподаткування збіль­­шить надходження до бюджету. «Податок на паливо планується ввести з наступного року. За цей час він повинен бути прийнятий Верховною Радою. У більшості є розуміння необхідності ухвалення такого документа», — гордо заявив один з авторів законопроекту, народний депутат від НУ-НС Вячеслав Коваль. Логічно припустити, що Віктор Ющенко також не буде проти такої ініціативи, оскільки Секретаріат президента неодноразово виступав за відміну транспортного збору. Остаточно ставка нового податку бу­де визначена в кінці року. За словами пана Коваля, «в кінці року буде зроблений підрахунок надходжень до бюджету від транспортного збору, в результаті буде визначена цифра надходжень від нового податку наступного року». Але від­критим залишається питання, що робити тим, хто вже сплатив транспортний збір на два роки вперед.

На цьому перспективні витрати не закінчуються. Страховики мають намір підняти вартість обов’язкового страхування до весни. Вони завіряють, що це викликано зростанням ви­плат по «автогромадянці» в 2008 р. По прогнозах експертів в середньому по країні вартість ОСГПО може вирости на 30-40%. Основною причиною такого стрімкого подорожчання експерти називають значне збіль­шення виплат, викликане підвищенням цін на запчастини і послуги СТО і аварійністю на дорогах країни. За підрахунками Моторного (транспортного) страхового бю­ро України, минулого року збільшили свої збори по «автогромадянці» на 60% (до 1,28 млрд грн.), а виплати — на 130% (до 448 млн грн.).

За прогнозами, вже весною проблеми з отриманням відшкодувань можуть мати клієнти 18-20 страхових компаній. По розрахунках фінансистів, середня вартість «автоцивілки» для водія із стажем водіння 10 років і авто з об’ємом двигуна 1,6 куб. см в Києві підніметься з нинішніх 279,4—335,3 грн. до 391,1—525,2 грн.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com