Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Кіпріот» леонідас Черновецький

Столичний міський голова звик виголошувати гучні фрази, які подобаються «улюбленим бабусям». Їм легше вірити у дивакуватого мільйонера, ніж у цинічного бізнесмена. Але що насправді Черновецький думає про гро­ші, показує минулорічний продаж його рідного «Пра­­векс-банку», подробиці чого стали відомі «Українській правді».

Нам крок за кроком вдалося відновити дії родини Черновецьких, які передували цьому. Після того, як Леонід Михайлович став мером Києва, основним власником «Правексу» формально почав значитися його син Степан. У лютому 2008 року було офіційно повідомлено, що 100% акцій банку купує італійська фінансова група «Інтеса Санпаоло» за 750 мільйонів доларів. Закрито угоду було влітку 2008, а син мера Степан Черновецький продовжував виконувати обов’язки голови наглядової ради банку до вересня минулого року.

При продажі «Правекс-банку» було застосовано класичну схему мінімізації оподаткування. Так, левової частини акцій Черновецькі позбулися транзитом через Кіпр.

Зазвичай це робиться для того, щоб не платити до державної казни податок на доходи фізичних осіб та на прибуток під­приємства. В масштабах 750 мільйонів доларів гра була варта того.

Перед проведенням операцій з продажу «Правексу» структури Черновецького та його рідний син, які були головними акціонерами банку, отримали в НБУ індивідуальні ліцензії на здійснення інвестицій за кордон.

Інвестиції полягали в тому, що Степан Черновецький, а також три фір­ми, споріднені з родиною мера, передали належні їм акції «Правекс-банку» кіпрській компанії Serviden Enterprises Limi­ted.

Так, 7 квітня 2008 року:

– Товариство з обмеженою відповідальністю СП «Правекс-Брок» отримало ліцензію на придбання акцій Serviden Enter­pri­ses Limited. Операція здійснювалася шляхом передачі 39 678 967 простих іменних акцій «Правекс-банку» до компанії Serviden Enterprises Li­mited.

– Відкрите акціонерне товариство Страхова компанія «Правекс-Страхування» отримало ліцензію на придбання акцій Serviden Enterprises Limited. Операція здійснювалася шляхом передачі 8 636 450 простих іменних акцій «Правекс-банку» до компанії Serviden Enterprises Limited.

– Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційні системи» отримало ліцензію на придбання акцій Serviden Enterprises Limited. Операція здійснювалася шляхом передачі 13 373 354 привілейованих акцій «Правекс-банку» до компанії Serviden Enterprises Limited.

– Степан Черновецький отримав ліцензію на придбання акцій Serviden Enterprises Limited. Операція здійснювалася шляхом передачі 202 220 760 акцій «Правекс-банку» до компанії Serviden Enterprises Limited.

Таким чином, кіпрській фірмі було передано акцій «Правексу» на суму в 264 мільйони гривень. Якщо порівняти зі статутним капіталом банку, зафіксованим на 1 квітня 2008 року, то компанія на Кіпрі отримала:

— від Степана Черновецького — 54,4% акцій банку;

— від ТОВ СП «Правекс-брок» — 10,7% акцій банку;

— від ТОВ «Комерційні системи» — 3,7% акцій банку;

— ВАТ СК «Правекс-страхування» — 2,3% акцій банку.

Отже, 71,1% від акціонерного капіталу «Правекс-банку» опинилося в руках нікому не відомої кіпрської фірми Serviden Enterprises Limited.

Пізніше, у травні 2008 року Степан Черновецький вніс до статутного капіталу «Правексу» 120 мі­льйонів гривень — таким чином, доля банку, сконцентрована в руках кіп­рі­отів, зменшилася до 53,7%.

Зрештою Serviden Enter­prises Limited перепродала всі належні їй акції «Правекс-банку» іта­лійській групі «Інтеса Санпаоло».

Якщо виходити з того, що за весь «Правекс» іта­лійці заплатили 750 міль­йонів доларів, то логічно припустити, що через Кіпр пройшла половина цієї суми — 375 мільйонів доларів. Це гроші, апріорі звільнені від оподаткування в Україні.

І якби отримані від «Інтеса Санпаоло» кошти були виплачені напряму власникам «Правекс-банку», то використання кіпр­ської «прокладки» дозволяє зекономити щонайменше 56 мільйонів доларів тільки на 15-відсотковому податку на доходи фізичних осіб.

Показово, що карусель з офшорами робилася після того, коли Чернове­цький-старший став мером і за сумісництвом головою Київської міської державної адміністрації, тобто державним чиновником. Навіть в Італії по­дібні схеми у виконанні чиновників закінчуються скандалами та відставками, не говорячи про інші країни Старої Єв­ропи.

Що з себе являє Serviden Enterprises Limi­ted? Видом діяльності ко­мпанії значиться «роздрібна торгівля та постачання суден». Однак у інтернеті згадки про цю фірму існують лише на україно- і російськомовних сайтах як про акціонера «Правексу».

Власниками компанії значаться кіпріоти Макіс Хрісомілас та Ріка Константінос, директором — Андіс Скордіс.

Сліди панів Хрісоміласа та Скорідіса можна знайти у всесвітній мережі. Насправді вони є ніякими не суднотрейдерами, а юристами фірми Scordis, Papapetrou & Co. LLC, яка спеціалізується на послугах з оптимізації податків та зареєстрована у кіпр­ській столиці Нікосії.

Зателефонувавши до московського офісу цієї юридичної компанії, кореспондент «Української пра­вди» представився комерсантом, який хоче звільнитися від оподаткування на батьківщині. На запитання, чи володіє Scordis, Pa­papetrou & Co. LLC готовими компаніями на Кіпрі, куди можна вивести акції українського підприємства для подальшого продажу, відповідь пролунала стве­рдна.

За даними «Української правди», безпосередньо Степан Черновецький навіть отримав на Кіпрі довіреність, яка уповноважує його діяти від імені Serviden Enterprises Limi­ted.

Будь-кому очевидно, що бажання Черновецьких купити кіпрську компанію було першою частиною ланцюгу, який мав завершитися продажем «Правексу» та уникненням оподаткування частини отриманих ними прибутків за українським законодавством.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com