Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гетьманська столиця чекає на гостей

Колись провінційний і забутий за радянської доби Батурин нині привертає увагу масштабними реконструкціями уцілілих архітектурних пам’яток і стає надзвичайно цікавим туристичним об’єктом. Дістатися сюди просто: через Бровари простуєте на чернігівське шоссе, згодом, за селом Кіпті, повертаєте праворуч і через 126 км відмінної дороги ви опиняєтеся в гетьманській столиці.

Хоч прибули ми в це історичне місце за несприятливого для туристів сезону, вражень було вдосталь. Екскурсоводи, не розбалувані напливом туристів, були уважні і детально оповідали історію оборони Батурина від російських військ. Дізнаємося, що нині відтворено лише частину колись грандіозної фортеці тобто її внутрішнє ядро — цитадель, яка історично обіймала площу трохи більшу двох гектарів. Глухівські та львівські будівельники-реставратори, користуючись наявними історичними схемами, майстерно вибудували дерев’яні стіни і башти (сюди туристів ще не допускають). В центрі цитаделі привертає увагу дерев’яна козацька церква, де нещодавно урочисто перепоховали останки захисників фортеці і мирних громадян, що полягли під час погрому міста військом О.Меншикова. На думку археологів, тут під церквою був підземний хід (він відкрився під час розкопок), через який російські солдати за допомогою зрадників Носа і Соломахи увійшли до цитаделі. Вал навколо фортеці і зараз виглядає неприступним. Він розташований у тому самому місці, де був 1708 року під час приступу. Як свідчать об’єктивні історичні розвідки, російські війська безуспішно штурмували Батурин упродовж двох днів, зазнаючи великих втрат, але взяти місто не змогли. Десятки гармат (батуринці мали потужну артилерію) вели вогонь по супротивнику, а далекобійні випускали ядра аж за Сейм, що наближається до цитаделі під кутом 90 градусів. Коли Меншиков залишав розорений Батурин, то наказав великі гармати підірвати — їх фрагменти знайдені і зберігаються в історичному музеї. Туриста зацікавить гетьманський будинок, скарбниця і криниця з джерельною водою. Місцевий історичний музей пропонує увазі багато автентичних предметів: зброя, ядра, монети, медальйони, залишки амуніції. У фотографіях зафіксовано увесь процес розкопок Батуринської цитаделі, а фото зрізів батуринської землі говорить про масштабність пожежі 1708 року. Героїчна оборона Батурина сердюками та компанійцями Івана Мазепи — славна сторінка історії українського війська, і це вже неможливо приховати. Змістовна екскурсія по цитаделі, відвідання музею розпалює цікавість до нашої історії і бажання дізнатися про російсько-шведську війну, Івана Мазепу та його соратників — керівників оборони Батурина Д. Чечеля та Ф.Кенігсека ще більше. До уваги відвідувачів — брошури, книжки про історію Батурина.

За кількасот метрів від цитаделі розташовано палац фаворита російської імператриці останнього українського гетьмана — Кирила Розумовського. Монументалізм, розкіш, пишні архітектурні форми — реставратори попрацювали на заздрість. Навколо палацу закладено парк, помережений доріжками. Можна лише уявити, яка краса чекає на батуринців та гостей міста років так через десять. Хоча в палац нас і не пустили, але згодом охоронець пообіцяв розкішні екскурсії. Повірили. Влітку обов’язково навідаємося сюди ще раз.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com