Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Малоінвазивна медицина

Впровадження малоінвазивних методів оптимізує роботу українських лікарень в умовах економічної кризи, зробить їх економічно вигідними, оскільки скоротить терміни лікування, посприяє ефективному використанню ліків та швидкій реабілітації хворого.

Заступник керівника Державного управління справами Ростислав Валіхновський зауважив, що з вересня 2008 року в клінічній лікарні “Феофанія” застосовують локальні клінічні протоколи, які орієнтовані на кращі світові медичні стандарти.

“На базі “Феофанії” виконується увесь спектр сучасних оперативних втручань за допомогою малоінвазивних хірургічних технологій, а також започатковано майстер-класи та науково-практичні семінари для лікарів,” – сказав Р.Валіхновський, наголосивши, що українські медики набувають практику найвищого рівня.

“Цей досвід вони втілюють у своїх регіональних медичних установах. Майже в усіх регіонах України придбане дороге обладнання для малоінвазивної медицини, проте рівень підготовки фахівців не завжди достатній, до цього ж, у бюджетах лікарень не закладено коштів для підвищення кваліфікації спеціалістів,” – зауважив він.

За словами Р.Валіхновського, частка малоінвазивної медицини у лікувальному процесі європейських клінік становить 80-85%, в Україні ж лише 7-10%.

Нагадаємо, що малоінвазивна хірургія (або хірургія малих доступів) - це сучасна альтернатива класичної операції широкого доступу. При класичній операції органи і тканини хворого піддаються механічному ушкодженню (широкому розтину покривів), об’єм і ступінь яких можуть бути досить обширними. При цьому методі організм повинен подолати не тільки хворобу, але і операційну травму. А основами для малоінвазивної хірургії стали принципи ендохирургії (опосередкована операція через точкові проколи тканин або природні фізіологічні отвори) і вдосконалення хірургічних інструментів.

Цей метод дозволяє оперувати в малих просторах і візуально, за допомогою відеомонітора, контролювати хід операції.

Переваги хірургії малих доступів незаперечні. Це мінімум больових відчуттів в післяопераційному періоді, швидке відновлення працездатності, зниження післяопераційних ускладнень, зменшення кількості днів перебування в стаціонарі до 1-3. Крім того, після таких операцій пацієнти практично не потребують накладання перев“язок, інфузій, проведення знеболення та інтенсивної терапії, сторонньої допомоги, вони швидко повертаються до нормальної життєдіяльності на 7–14 день.

Для проведення операцій шляхом малоінвазивного втручання потрібна спеціальна апаратура, інструменти, оптичні прилади і телевізійна техніка.

Малоінвазивні методи в хірургії використовуються в абдомінальній (видалення жовчного міхура, апендикса, пухлин шлунку і кишечника тощо), торакальній хірургії, урології (трансуретральні методи видалення аденоми простати, пухлин сечового міхура, відновлення прохідності сечоводів, видалення каменів сечовивідних шляхів тощо) і навіть у пластичній хірургії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com