Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Попередили переворот

Співробітники Міністерства національної безпеки Азербайджану викрили екстремістську групу, що планувала насильницьку зміну державного устрою. Про це йдеться в повідомленні Центру суспільних зв’язків МНБ, передає NEWSru.com.

«МНБ Азербайджану в результаті проведеної контррозвідувальної операції в рамках боротьби з міжнародним тероризмом знешкодили групу радикальних релігійних екстремістів, що є громадянами Азербайджану», — наголошується в повідомленні.

Екстремісти були затримані в результаті антитерористичної операції, проведеної 14 січня 2009 року. У членів угрупування було вилучено велику кількість сучасної, зокрема імпортнї, зброї і боєприпасів. Також вилучено три так звані «пояси шахіда», набитих п’ятьма кілограмами пластита.

Як повідомляється, дана група була пов’язана з міжнародною терористичною мережею, її члени, створивши незаконне озброєне угрупування, планували незаконні дії, направлені на підрив суспільно-політичної стабільності в Азербайджані і зміну світського і демократичного характеру розвитку країни.

Глава групи Азер Мисирханов на прізвисько «Абдулла» раніше брав участь у складі незаконних озброєних формувань в різних зонах конфліктів. Зокрема, слідство встановило, що члени даного угрупування допомогли сховатися від азербайджанського правосуддя одному з керівників озброєного угрупування «Лісові брати» Саміру Мехтієву на прізвисько «Сулейман», оголошеному в розшук за підозрою в здійсненні 17 серпня 2008 року вибуху в Бакінській мечеті Абу-Бекр.

Крім того, було встановлено, що угрупування під керівництвом Мисирханова планувало підрив політичної стабільності в Азербайджані напередодні президентських виборів шляхом здійснення ряду терактів, зокрема вибуху трубопроводу Баку-Новоросійськ.

Також органи слідства встановили, що з метою отримання коштів на реалізацію задуманих планів члени банди зробили невдалу спробу озброєного нападу на один з пунктів обміну валюти в Сумгаїті.

У зв’язку з даною справою головне слідче управління МНБ проводить слідство по декількох статтях КК, включаючи незаконне створення озброєного угрупування, спробу здійснення теракту, незаконне придбання, зберігання, носіння зброї, боєприпасів, вибухових речовин і наркотиків. МНБ продовжує заходи щодо розслідування даної справи і затримання інших осіб, причетних до даного угрупування.

Нагадаємо, нещодавно парламент Азербайджану почав розгляд законопроекту по скасуванню обмежень на кількість переобрань на посту президента.

Законопроект передбачає внесення відповідних поправок до конституції і винесення їх на референдум.

Зокрема, правляча партія «Ені Азербайджан» пропонує вилучити з конституції країни пункт 101.5, що обмежує обрання президентом однієї і тієї ж особи не більше двох разів.

Крім цього проект передбачає продовження президентських повноважень у разі війни до її закінчення за рішенням Конституційного суду.

В четвер до розгляду законопроекту приступили відразу дві парламентські комісії: з правової політики і держбудівництва і з прав людини.

А от в сусідній з Азербайджаном країні Ірані, нещодавно повідомили про розкриття змови з метою державного перевороту при фінансовій допомозі США. Представник судових органів Алі Реза Джамшиді повідомив у вівторок на прес-конференції, що за звинуваченням у причетності до цієї справи в Тегерані заарештовано четверо іранців.

За його словами, однією із цілей затриманих було створення на території Ірану злочинної мережі для скидання ісламського ладу. Деталі викриття судовий представник обіцяв розкрити найближчим часом. Тоді ж буде визначена подальша доля змовників, сказав він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com