Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Обама дружитиме з мусульманами

Переговори щодо врегулювання ситуації на Близькому Сході має бути поновлено. Про це президент США Барак Обама заявив у понеділок в інтерв’ю арабоязичному новинному телеканалу Al-Аrabiya, яке після інавгурації стало його першим інтерв’ю для зарубіжної аудиторії, пише NEWSru.com.

«Я впевнений, зараз відповідний момент для обох сторін (ізраїльтян і палестинців) усвідомити, що той шлях, на якому вони знаходяться, не призведе до процвітання і безпеки їхніх народів, — сказав Обама. — Замість цього, настав час повернутися за стіл переговорів».

Те, що близькосхідне врегулювання є одним із зовнішньополітичних пріоритетів нинішньої адміністрації, за словами Обами, підтверджує і нещодавнє призначення Джорджа Мітчелла спеціальним посланником США зі встановлення миру на Близькому Сході. З першими візитами в регіон колишній сенатор вирушив уже у понеділок увечері.

В інтерв’ю Обама підтвердив готовність своєї адміністрації «ініціювати нове партнерство» із мусульманськими країнами, підкресливши при цьому, що Ізраїль залишається «міцним союзником» США.

Тим часом, в кінці минулого тижня палестинський рух ХАМАС піддав критиці перші заяви Обами, який вступив на посаду, з приводу ситуації в секторі Гази.

«Відношення Обами до палестинців показує, що жодних змін в американській позиції не відбулося. Він повторює помилки своїх попередників», — заявив в інтерв’ю супутниковому телеканалу Al-Jazeera член керівництва ХАМАС і офіційний представник у Лівані Усама Хамдан. За його словами, якщо Обама «буде схилятися до колишнього проізраїльського підходу щодо близькосхідної кризи, то його неминуче чекає фіаско».

Втім, у своєму першому після інавгурації інтерв’ю для зарубіжної аудиторії господар Білого дому також зазначив, що у відносинах з мусульманським світом його адміністрація використовуватиме більш комплексний підхід.

«Ми не можемо брати до уваги лише палестино-ізраїльський конфлікт і не думати про те, що відбувається із Сирією, Іраном, Ліваном, Афганістаном або Пакистаном, — сказав Обама. — Ці питання взаємозв’язані». Зрештою, додав президент, США не можуть указувати ані ізраїльтянам, ані палестинцям, що для них краще. «Їм доведеться самим вирішувати», — сказав він.

Зазначимо, що перший за історію США темношкірий президент, вступив на свою посаду після інавгурації 20 січня. З того дня він провів низку призначень і підписав деякі з указів, які засвідчили про початок виконання ним своїх передвиборних обіцянок.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com