Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Науковий експеримент у секторі Газа

Американські вчені, дослідивши вплив «вічних цінностей» (етичних і релігійних переконань) на поведінку людини, стверджують, що такі цінності не продаються, але обмінюються.

Автори дослідження з університету Мічигану проводили в зоні ізраїльсько-палестинського конфлікту анкетування та інтерв’ю місцевих жителів.

У рамках експерименту їм пропонувалося погодитися або не погодитися із певними політичними пропозиціями — при цьому оцінювалася емоційна реакція піддослідних. Як виявилося, якщо учасникам експерименту пропонувалося поступитися будь-якими принципами в обмін на матеріальні блага, реакція була негативною. Якщо ж угода полягала в обміні будь-яких символічних цінностей, реакція була набагато сприятливішою.

Таким чином, вчені перевіряли ефективність теорії «раціонального актора», яка в останні десятиліття активно використовується для розробки стратегій міжнародних відносин та вирішення конфліктів. Ця теорія припускає, що всі учасники подібних процесів, незалежно від культур, до яких вони належать, діють виключно на основі суворої логіки і прагнуть досягти, перш за все, будь-яких матеріальних вигод.

Проте дослідження показало, що, принаймні, за певних обставин, ця теорія дає збій.

Автори експерименту вважають, що облік цього чинника політиками може дещо змінити долі світу. Наприклад, він може вплинути на методи боротьби із тероризмом чи врегулювання міжрелігійних та міжетнічних конфліктів.

Нагадаємо, раніше американські економісти, використовуючи кардинально новий підхід, висунули власну теорію про неможливість бідних країн вибратися із хронічної бідності. За їх твердженням, у бідних державах існує давня традиція насильства і недотримання закону, в тому числі, який проявляється у поширенні корупції.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com