Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Лукашенко відмовляється від союзної держави

Заплановане на сьогодні засідання Вищої держради Союзної держави Росії і Білорусії зірване, а приурочений до нього візит до Москви білоруського президента Оле­ксандра Лукашенко не відбудеться. Інформацію про перенесення на невизначений термін саміту з президентом РФ Дмитром Медведєвим вже під­твердили в адміністрації Кремля, російському МЗС і в мінському апараті держсекретаря Союзної держави Павла Бородіна.

За інформацією видання, сторони не зійшлися в поглядах. За словами прес-секретаря Бородіна Івана Макушка, «нічого не буде». «Ні держради, ні візиту», — відзначив він.

Деталі скандалу не повідомляються, але істотні розбіжності між партнерами по Союзній державі Росії і Білорусії досить помітні, і почалися вони не вчора.

Обидві держави досіль не змогли ввести єдину валюту, сформувати спільні органи виконавчої влади і збройні сили.

Політологи вважають, що Москва хотіла б бачити Білорусь одним з суб’єктів Російської Федерації, при цьому Мінськ наполягає на рівно­правному партнерстві. Але під «рівноправним співробітництвом» кремлів­ські чиновники розуміють взаємні розрахунки за світовими цінами. Мінськ у свою чергу вважає, що в єдиній державі повинні бути внутрішні ціни у всіх його частинах.

Нерозв’язними суперечностями  у відносинах двох країн обернулася і військово-політична операція РФ в Грузії в серпні 2008 року. Дмитро Медведев так і не дочекався від «бацьки» зрозумілих пояснень щодо принципової відмови того підтримати російську каральну акцію проти Грузії і визнати держави, що самопроголосилися (Абхазію і Південну Осетію).

У Москві так і не зрозуміли, чому Лукашенко дав хід політичній відлизі в країні і послабив тиск на опозиційні партії, дозволивши їм під час останніх парламентських виборів делегувати своїх спостерігачів в Центрвиборчком. Перспективу бути із Заходом, зі всіма витікаючими звідси економічними і соціо-культурними наслідками для «братської» республіки, вважали у Кремлі несподіванкою і аж до сьогоднішнього дня продовжували вірити в те, що все ще повернеться на круги своя.

Але Лукашенко зараз немає сенсу сваритися з Євросоюзом і США. На початку вересня Вашингтон припинив санкції проти підприємств «Лако­краська» і «Полоцк-Скловолокно», що входять в держконцерн «Белнефтехим». Готовий до потепління стосунків і Євросоюз. 15 вересня міністри закордонних справ ЄС обговорять відновлення діалогу з Мінськом.

З найближчим сусідом — Польщею — Білорусія і так непогано співробітничає: товарообіг в першому півріччі 2008 р. виріс на 70%, міністри і віце-прем’єри двох країн регулярно відвідують один одного. Згадаймо, що зовсім недавно президент Лукашенко заявляв, що на території Польщі базується група співробітників ЦРУ, які готують переворот в Мінську...

Схильний до авторитаризму президент Білорусії ніколи б всього цього собі не дозволив, якби не був упевнений в підтримці своїх нововведень серед населення. Люди втомилися від депресії, що розтягнулася на десятиліття, і, враховуючи високий рейтинг довіри, чекають змін в першу чергу від нього, а не від деморалізованої опозиції або якихось зовнішніх обставин, в числі яких ще до недавнього часу називалася утопія союзної держави з Росією.

 

Форум

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com